Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Извршена свечана примопредаја дужности председника УО Фондације „Суботичка Синагога“

04.09.2020.

Председник Управног одбора Фондације „Суботичка Синагога“ Тивадар Бунфорд данас је, предајом кључа Синагоге и документације о овом сецесијском драгуљу, дужност председника управног одбора ове фондације предао др Балинту Пастору. Свечана примопредаја дужности уприличена је у складу са правним актима усвојеним од стране Скупштине града Суботице којима је предвиђено да је председник Управног одбора фондације „Суботичка Синагога“ и председник Скупштине града Суботице.

13655_1.jpg 

Бунфорд је, обраћајући се медијима у дворишту суботичке Синагоге, истакао да му је као бившем председнику Скупштине града изузетна част била што је са том функцијом добио и дужност председника Управног одбора Фондације „Суботичка Синагога“, и додао да је та прелепа зграда, понос свих Суботичана, недавно обновљена углавном средствима Владе Мађарске.

„Била ми је изузетно велика част што сам постао први председник Управног одбора фондације 'Суботичка Синагога' и што смо моје колеге из управног одбора Фондације и ја заједно стварали правила по којима функционише ова зграда у овом моменту. Мислим да и овај објекат и ово окружење сада поново блистају старим сјајем. Част ми је да на данашњи дан ову дужност могу да предам др Балинту Пастору, а самим тим и најважнија документа и кључ Синагоге, уз честитке и жељу да има пуно успеха у будућем раду“, казао је Тивадар Бунфорд.

Балинт Пастор је подсетио да је тачно две недеље председник Скупштине града, али да је ово први дан да је нешто добио, додуше, како је рекао, не за трајно него само на чување.

„Трудићу се да овај објекат дам свом наследнику за четири године, или кад год то било, и свим Суботичанима у стању у каквом сам добио од Тивадара Бунфорда. Мислим да  је суботичка Синангога један од симбола нашег града. Градили су је градитељи који су неколико година касније пројектовали и Градску кућу. То су били архитекти из Мађарске, Јакоб Деже и Комор Марцел. Суботичка Синагога је, у најпозитивнијем смислу,  и туристичка атракција,  место сусрета Суботичана, место где се одржавају концерти који су достојни основној намени Синагоге, а то је верска намена“, нагласио је Балинт Пастор.

Подсетио је да је власник зграде Град Суботица, да је председник УО Фондације „Суботичка Синагога“ актуелни председник Скупштине града и да су остали чланови управног одбора представници Града, Јеврејске општине и Националног савета мађарске националне мањине.

„Национални савет мађарске националне мањине је ту укључен зато што је Влада Мађарске са више од два и по милиона евра помогла преко Националног савета мађарске националне мањине обнову овог здања. Сматрали смо да сам објекат заслужује да организујемо овако једну малу свечаност примопредаје дужности, а не да се све оконча одласком у АПР и овером потписа, тим пре што су то мање-више техничке и формалне ствари. Оваj објекат заслужује да и грађани знају да је данас дошло до ове примопредаје дужности и ја ћу учинити све, као председник Скупштине града и УО Фондације 'Суботичка Синагога', да овај објекат и даље буде оно што је скоро 120 година - један од симбола Суботице“, подвукао је Балинт Пастор.

13655_2.jpg