Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео 14. Mеђународни ултрамаратон на Палићу

05.09.2020.

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор и члан Градског већа задужена за област спорта и омладине, Наташа Алексић, данас су, пресецањем врпце, отворили 14. Међународни ултрамаратон на Палићу, на коме учествује више од 70 такмичара из пет земаља. Тачно у подне кренули су такмичари у тркама на 24 и шест часова, у поноћ почиње  дванаесточасовна трка и ултрамаратон на 100 километара, а у недељу у шест часова ујутру трка  на 50 километара. Трке се одржавају на међународно верификованим стазама, а истовремено су државна првенства и квалификације за светска првенства. Организатор ултрамаратона је Ултрамаратонски савез Србије и Ултрамаратонски клуб „Paligo Palus“.

13657_1.jpg 

Ултрамартон је један веома специфичан спорт, тим пре што је неко у стању да трчи 24 часа практично без паузе,  изјавио је, тим поводом,  Балинт Пастор, и додао да ће победник те трке истрчати више од 200 километара, можда чак и 230 километара.

„Између трчања и политике постоји сличност, јер од човека захтевају да буде сталожен, истрајан, борбен, да верује у себе, да има  самопоуздање, али и да треба да поштује противнике, стазу, временске околности и, генерално, спољне околности“, нагласио је Балинт Пастор.

Уз изражавање задовољства што је Палић по 14. пут домаћин овог такмичења, Пастор је подсетио да је ултрамаратон истовремено и међународно такмичење, јер има и учесника из иностранства, и државно првенство Републике Србије у дисциплинама на 100 километра, 50 километара и на двадесетчетворочасовном ултрамаратону. 

„Желим да се захвалим Елевири Јаноши, организатору трке и вишеструкој шампионки, која је и добитница  награде 'Про урбе' града Суботице још 1995 године. Захваљујем се и Српском атлетском савезу, партнеру и суорганизатору ове трке. То још подиже значај ове манифестације на Палићу. Град је и у финансијском и другом погледу подржао ултрамаратон. Такмичарима желим све најбоље, прихватљиве временске услове и добар временски резултат“, поручио је Балинт Пастор.

Присутне су поздравили и учесницима 14. ултрамаратона пожелели пуно успеха у предстојећим тркама Марта Добо, председница Савета Месне заједнице „Палић“, и Горан Чегар, координатор у Српском атлетском  савезу.

У тркама на 24 часа, 50 и 100 километара, које су истовремено и државна првенства Србије, наступиће 30 такмичара из 15 клубова из наше земље. Такмичења у дисциплинама у трајању од 6 и 12 часова су појединачна и штафетна.

Уочи старта 14. ултрамаратона на Палићу запаљена је Бакља мира која је више пута обишла планету. Та бакља ће бити на тркачкој стази (испред Велике терасе на Палићу) у наредна 24 сата и, како су најавили организатори ултрамаратона, сваки такмичар који претрчи 100 километара имаће част да са бакљом направи један круг.

13657_2.jpg 

Резултати 14. Међународног ултрамаратона:

13657_3.jpg 

Победник двадесетчетворочасовног ултрамаратона (Првенство Србије на 24 часа - сениори) је Михал Шуља (46) који је направио 393 круга. Друго место освојио је Саша Гацик, а треће Вељко Поповић.

На Првенству Србије на 24 часа за сениорке прво место освојила је Валентина Нејковић (43) која је истрчала 300 кругова, друга је била Витаминка Зрнић, а треће место је освојила Марија Нешић.

У трци на 100 километара за сениоре, најуспешнији је био Јовица Спајић са временом 7:32:17, иза њега су били Иван Мишкељин и Жељко Жељковић. У женској конкуренцији није било такмичара.

Првенство Србије на 50 километара за сениоре завршено је победом Милоша Дајевића (3:35:23), иза њега су били Денис Фируловић и Марко Јоцић.

Код дама на 50 километара Сања Гортва је ову дистанцу прешла за 4 часа, 24 минута и 53 секунде, друга је била Александра Тодоровић, трећа Бојана Марић.