Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Суботице посетио Хрватски Мајур

06.09.2020.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић обишао је данас имање суботичког домаћина Златка Габрића, који са породицом живи на салашу, у делу Месне заједнице „Мала Босна“, познатијем као Хрватски Мајур. Господин Габрић је градоначелника и његову пратњу, коју су чинили начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић, директор „Тржнице“ а. д. Бранислав Јока и одборник у Скупштини града Суботице Митар Самарџић, угостио на свом имању, које је никло око салаша старог преко стотину година, на којем се његова породица бави пољопривредом, највише сточарством и производњом млека.

13658_3.jpg
 

Градоначелник Бакић је са пратњом такође присуствовао проштењу, које се традиционално одржава почетком септембра, код „Габрићевог крижа“ који је 1897. године подигао Иван Габрић, из породице домаћина. Мису на отвореном служио je велечасни Томислав Војнић Мијатов, уз саслужење монсињора др Андрије Анишића и велечасног Драгана Мухарема, жупника цркве Пресветог Тројства из Мале Босне. Монсињор Анишић је посебно поздравио градоначелника Стевана Бакића, нагласивши да је за двадесет и шест година одржавања мисе на Хрватском Мајуру, ово први пут да је на њој присутан градоначелник Суботице.

Свечаност на празник римокатоличког светитеља Марка Крижевчанина, коју је 1994. године покренуо монсињор др Андрија Анишић, сваке године посете бројни бивши и садашњи житељи ове групе салаша, којих је у прошлости било и преко две стотине активних. Данас свега неколико породица, попут Габрића, живе на овом простору.

Златко Габрић је након мисе уприличио ручак за свештенство, градоначелника и организаторе проштења, на којем је градоначелник Бакић истакао важност останка младих брачних парова на селу и пуну подршку Града Суботице господину Габрићу, његовој супрузи и двоје деце, који на свом имању чувају традиционалан равничарски начин живота али и производе нову вредност у пољопривреди, која се у кризним временима истиче као једна од стратешких предности Републике Србије.

Градоначелник је такође истакао да ће локална самоуправа, са њим на челу, пружити пуну пажњу свим питањима од значаја за сеоске месне заједнице и њихов развој, да су становницима Мале Босне и свих приградских насеља врата Градске куће отворена за све предлоге, пројекте, идеје и за решавање свих проблема из надлежности Града.

У пријатном разговору свештенство Суботичке бискупије разменило је мишљења са градоначелником о важним питањима верског живота у граду и потребама римокатоличких верника. Изражена је обострана спремност за још бољу сарадњу са Градом у наредном периоду, на општу корист свих грађана.

13658_4.jpg