Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен 27. Фестивал европског филма Палић

12.09.2020.

Доделом награде „Александар Лифка“ Мирјани Карановић за изузетан допринос европској кинематографији и премијером филма Дарка Бајића „Име народа“, вечерас је у  биоскопу „Еуросинема“ свечано отворен  27. Фестивал европског филма. Свечаном отварању Фестивала присуствовао је и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, обраћајући се присутнима, истакао да је ова тешка и непредвидива година ускратила љубитељима седме уметности да у отварaњу Фестивала европског филма уживају на Летњој позорници на Палићу, као што се Суботичани и гости Фестивала то чинили у минуле скоро три деценије.

13666_1.jpg 

„Пандемија корона вируса ставила је човечанство на искушење. Угрозила је животе, оптеретила привреду, и запретила сваком људском колективном делу, па тако и култури и уметности. Ове године су отказани скоро сви светски филмски фестивали, а ова наша манифестација истрајава упркос најтежим околностима. Слави филм, промовише Палић и чува успомену на пионира кинематографије Александра Лифку“, рекао је Стеван Бакић.

Нагласио је да је поносан на  нашу земљу, покрајину и град што смо, како је рекао, успели да одржимо континуитет и наставимо традицију.

„Честитам организаторима што су нашли начин да нам омогуће да гледамо 12 филмова у главној такмичарској конкуренцији и још стотину филмова у другим програмима, а да истовремено буду поштоване све мере заштите здравља. Хвала ауторима који су разумели промене термина и друге компликације“,  казао је Стеван Бакић.

Град Суботица, подвукао је, ни у једном тренутку није одустао од подршке, као ни Министарство културе, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а није изостала ни помоћ кроз програм Европске уније „Креативна Европа – МЕДИА“.

13666_2.jpg

„Користим прилику да се захвалим свим поменутим партнерима што су веровали у способност, креативност и истрајност наших организатора на челу са директором Радославом Зеленовићем“, рекао је Стеван Бакић.

Велико ми је задовољство, додао је, што се овај фестивал отвара филмом Дарка Бајића „Име народа“ – истинским уметничким спомеником великом и незаборавном јунаку српског народа – Светозару Милетићу

„Као неко ко је имао прилику да види филм „Име народа“ синоћ у Новом Саду на претпремијери, као први човек овог града дајем себи за право да у своје и у име суграђана искажем велико дивљење и захвалност Дарку Бајићу и целој његовој филмској екипи што су на веродостојан начин приказали једну велику истинску борбу Светозара Милетића, његове ћерке Милице, свих оних који су их пратили у борби за правду и слободу српског народа – истакао је градоначелник Бакић, и уз дубоки наклон се још једном захвалио Дарку Bајићу и екипи која је створила како је рекао ово ремек дело.

За Мирјану Карановић, чије су улоге у филмовима „Петријин венац“, „Отац на службеном путу“, „Подземље“, „Дневник машиновође“ оставиле неизбрисив траг у српској и европској кинематографији, награда „Александар Лифка“ је још једна потврда да је изабрала прави пут и начин на који да се бави глумом.

„Увек сам мислила да нисам довољно атрактивна да будем филмска глумица, али је онда дошао 'Петријин венац', тада сам била још студент и та улога је поставила стандарде. Ова награда ми је битна јер каже да сам била у праву што сам високо подигла лествицу коју морам стално да подижем и задржим висок ниво квалитета – рекла је Мирјана Карановић.

Епидемија вируса неће утицати на програм фестивала – одржаће се свих 15 програмских селекција. Публика ће имати прилику да погледа и изложбу „Светлана Бојковић – уметност глуме или трагање за истином", као и премијеру филма Данијеле Штајнфелд „Зацели ме“.

Фестивал ће трајати до 18. септембра, а љубитељи филма моћи ће да уживају у више од стотину филмова који ће бити приказани у биоскопима „Еуросинема“ и „Александар Лифка“ у Суботици, и „Абазија“ на Палићу.

13666_3.jpg