Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана завршна конференција пројекта „OPTI-BIKE“

17.09.2020.

Завршна конференција пројекта „Оптимизација саобраћаја у пограничној зони – планирање и изградња бициклистичких стаза – „OPTI-BIKE”, чији је носилац град Суботица, а партнери мађарске локалне самоуправе Томпа и Ашотхалом, одржана је данас у Великој већници Градске куће. Пројекат је реализован у оквиру Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија с циљем оптимизације саобраћаја  у пограничној зони планирањем и изградњом бициклистичких стаза.

 13679_1.jpg

Градоначелник Суботице Стеван Бакић истакао је вишеструки значај овог пројекта којим је Суботица у насељима Келебија и Бачки Виногради добила око осам километара бициклистичких стаза.

„Осим што је овај пројекат олакшао свакодневни бициклистички саобраћај, учинио га је и безбеднијим. Не смемо заборавити ни значај који ће овакво повезивање Суботице са Томпом и Ашотхаломом имати за туризам са обе стране границе, као ни еколошки аспект овог пројекта који је омогућио да становници ових насеља чешће користе бицикл као превозно средство“, рекао је Стеван Бакић.

Он се, овом приликом  у име града Суботице, који је био носилац овог пројекта захвалио свим учесницима пројекта OPTI BIKE  и гостима конференције, а посебно  партнерима из Републике Мађарске, којима је пожелео угодан боравак у Суботици

„Честитам свима који су допринели да се кроз овај пројекат око 689.000 евра, које нам  је донирала Европска унија, уложи у  развој бициклистичке инфраструктуре. Уверен сам да ћемо заједно реализовати још много сјајних пројеката који ће нас додатно зближити и нашим грађанима донети корист и бољи квалитет живота“, казао је Стеван Бакић.

 13679_2.jpg

Председник Скупштине града др Балинт Пастор је, уз подсећање на дугу историју бициклизма у Суботици, истакао  значај овог пројекта за Суботицу из више аспеката.

„Важан је због заштите животне средине, очувања  здравља, због изградње инфраструктуре, а пошто смо град који је близу границе  битан је и због њеног лакшег и бржег преласка“, нагласио је др Балинт Пастор.

Када прође пандемија биће битно, како је навео, да грађани Суботице који живе у насељима и селима пре  свега у Бачким Виноградима и Келебији могу бициклом да пређу границу, могу тако да остваре своје интересе, поготово они који раде са друге стране границе.

„Бициклистичке стазе су пројекат који је битан за Европску унију и веома је важно да је овим пројектом изграђено 7,9 километара бициклистичких стаза на нашој територији. Изузетно ме радује што ће пројекта бити настављен“, додао је  др Балинт Пастор.

13679_3.jpg 

 И градоначелник Томпе Ласло Вех истакао је значај овог пројекта, јер је добијеним средствима у Томпи изграђено  4, 5  километра бициклистичких стаза.

Општина Ашотхалом добила је нових 6,9 километара бициклистичких стаза, а у оквиру пројекта израђена је и планска документација за мрежу бициклистичких стаза у Суботици укупне дужине 22 километра, а у Томпи за 4,9 километара.

Пројекат „OPTI-BIKE“ је реализован у периоду од 2017-2020. године. Укупна вредност пројекта износи 2.566.612,65 евра, од тога допринос Европске Уније износи 2.181.620,74 евра. Вредност донације ЕУ за Суботицу износила је 688.804,89 евра.