Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почео 27. Међународни фестивал позоришта за децу

20.09.2020.

Церемонијом свечаног отварања и доделом награда за животно дело „Мали принц“ вечерас је у суботичком Дечјем позоришту почео 27. Међународни фестивал позоришта за децу. Награде за животно дело „Мали принц“ додељене су писцу, драматургу и редитељу Владимиру Андрићу и бугарском редитељу Славчу Маленову, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Публику и госте Фестивала поздравили су градоначелник Суботице Стеван Бакић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Драгана Милошевић.

 13685_1.jpg

Обраћајући се у име града Суботице, оснивача Међународног фестивала позоришта за децу, градоначелник Бакић је истакао значај одржавања овог 27. фестивала, упркос околностима због пандемије корона вируса.

„Уметност је посебно важна када је човечанство суочено са овако тешким искушењима. Она нас теши, бодри и надахњује да истрајемо у борби са свим проблемима. Позоришна уметност за децу, као велика радионица маште и игре, посебно је драгоцена, јер је усмерена на генерације које ће наследити један другачији свет, за чију обнову и осмишљавање ће требати много креативности”, нагласио је Стеван Бакић.

Пандемија новог корона вируса, рекао је, онемогућила је да у Суботицу дођу наши пријатељи из далеке Кине, Ирана, Аргентине и многих других земаља, али ћемо, ипак, упркос околностима које прете да нас изолују, градити још снажније заједништво са њима.

13685_2.jpg 

„Посредством савремених технологија уживаћемо у неким од њихових представа. На нашу радост, гости из Словеније су успели да дођу, а њихова представа ће вечерас и отворити фестивал. Поштујући све мере заштите од заразе, окосницу програма ове године чиниће дечја позоришта из Србије, што ће бити прилика да се оснаже и домаће уметничке везе и оживи домаћа сцена позоришта за децу”, истакао је градоначелник Бакић.

Он се у име свих грађана Суботице и у своје лично име захвалио на помоћи у реализацији Фестивала Министарству културе и информисања и Покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе са верским заједницама.

„Честитам добитницима награда и поздрављам све наше драге госте који су успели да дођу, желећи им срдачну добродошлицу у наш град. Једнако поздрављам и оне који неће бити физички са нама, али који ће пружити нама и нашој деци велику радост и осећај блискости пријатељским државама и народима, од којих смо само привремено раздвојени”, рекао је градоначелник Бакић.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић истакла је да је веома лако бити на тој функцији поготово када је Суботица у питању, јер је она један од водећих културних центара.

13685_3.jpg 

„Оно што чини свакако посебно задовољство јесте да овај међународни фестивал већ више од четврт века окупља читав свет и доводи га баш у Суботицу, у нашу државу. Веома је важно да након свих ових услова, када је култура, нажалост, морала да заустави свој рад наставимо континуитет онога што је  заправо очување не само српске већ и светске културне баштине. Честитам вам и желим вам да од Суботице направите још већу културну станицу Србије”, рекла је Драгана Милошевић.

Главни програм Фестивала отворен је у 18.00 часова, на сцени „Јадран“ Народног позоришта  представом „То је Ернест“ луткарског позоришта „Небо“ из Словеније,

Фестивал се у организацији Отвореног универзитета Суботица одржава од 20. до 24. септембра.

13685_4.jpg