Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Председник Скупштине града примио председника Националног савета мађарске националне мањине

23.09.2020.

Председник Скупштине града Суботице, Dr. Pásztor Bálint (др Балинт Пастор), је данас примио председника Националног савета мађарске националне мањине, мр Јенеа Хајнала и делегацију Националног савета. На сусрету сазваном на иницијативу Националног савета било је речи о питањима везаним за службену употребу језика, образовање, културу и информисање.

 13696_1.jpg

Традиционална вишејезичност Суботице представља изразито значајну вредност и његово очување је једнако важно као и очекивање и потреба за свеобухватном и равноправном употребом мађарског језика како у поступцима пред градском управом – било да је реч о грађевинским питањима, порезу, уписа у матичне књиге или другим поступцима – било о јавним натписима који одређују слику града. Учесници разговора су са задовољством констатовали да се на територији Града Суботице језичка права у значајној мери поштују, а руководство града ће одлучно реаговати да се евентуални проблеми одмах реше, уз конструктивну сарадњу са Националним саветом мађарске национане мањине.

Разговарало се и о питањима везаним за образовање, културу и информисање: међу осталима о очувању мреже образовних институција у граду, раду и развијању установа културе, као и о капиталним улагањима Града: изградњи нове читаонице Градске библиотеке која се реализује уз финансијску подршку Владе Мађарске и уз учешће Националног савета мађарске национане мањине, затим о завршетку радова на реконструкцији и адаптацији зграде Народног позоришта, и о побољшању услова рада Позоришта „Деже Костолањи“ које су заједнички основали град и Национални савет.

Председник Националног савета мађарске националне мањине је изразио задовољство што ће Фондацију „Суботичка синагога“ водити Dr. Pásztor Bálint (др Балинт Пастор), личност која ће и даље настојати на очувању културних вредности и културног наслеђа, залагајући се и својим програмом и својим делима за њено обнављање и коришћење, што је показао и досадашњим деловањем.

На крају сусрета учесници су се сложили да ће се у будућности редовно састајати и усаглашавати задатке, имајући у виду интересе мађарске заједнице и свих становника града – на њихово задовољство.

                                                                  Служба за скупштинске послове