Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Међународни дан старијих особа

01.10.2020.

Отварањем изложбе „Изолација као инспирација“, коју чини више од две стотине радова корисника Геронтолошког центра Суботица насталих у току пандемије корона вируса, данас је у Геронтолошком клубу „Центар 1“ обележен Међународни дан старијих особа, 1. октобар.

13711_1.jpg 

Изложбу је отворила директорка Канцеларије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић. Уз подсећање да се Међународни дан старих обележава пуне три деценије, а ове године у време када се широм света обележава 75 година Уједињених нација, нагласила је да је ће на основу истраживања УН, 2050. године у читавом свету бити дупло више људи старијих од 60 година. 

„То говори колико је брига о старима значајна, колико је важно одговорити на све њихове потребе и колико је битно да већ сада идемо у сусрет ономе што нас очекује за 30 година. У Србији се стари суочавају са дискриминацијом, насиљем, неретко и насиљем у својој породици, сиромаштвом, доста је и урађено да би се ови проблеми свели на  најмању могућу меру, али много посла нас очекује и у наредном периоду.  Драго ми је да данас имамо прилику да видимо да су стари у једном тешком периоду успели да се организују, чувају и представе и тај део свог живота. На ту врсту њихових захтева и потреба не смемо ниједног тренутка да заборавим“, рекла је Сузана Пауновић.

Директор Геронтолошког центра Суботица, др Ненад Иванишевић, рекао је да Геронтолошки центар традиционално обележава Међународни дан старих, да је идеја била да се изложба одржи на централном градском тргу, али да се од тога одустало због мера сузбијања епидемије короне вируса.

„Излажемо радове корисника који су настали делом у кућној изолацији, када се уопште није могло излазити напоље, а делом у Геронтолошком центру. Сви ови радови показују да ни епидемија, ни бомбардовање 1999. године, ни поплаве 2014. године, као ни ништа слично није могло и никада неће моћи да уништи креативни дух људи у Србији. Такође, какве год околности биле, оне неће онемогућити запослене у Геронтолошком центру да помогну корисницима да искажу своје потенцијале и оно што они јесу. Сваки овај рад је јединствен, као што је и сваки корисник и запослен у Геронтолошком центру јединствен“, нагласио је Иванишевић.

У име Града Суботице и градоначелника Стевана Бакића Међународни дан старијих особа суграђанима је честитао члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, истичући да суботичка локална самоуправа сваке године пружа подршку старијим Суботичанима.

„Када смо у Геронтолошком центру говоримо о Служби отворене заштите, односно пружању услуге 'Помоћ и нега у кући', раду и свим активностима које се одржавају у геронтолошким клубовима. Град је то ове године подржао са 49,4  милиона динара, што је за 30 одсто више у односу на 2016. годину. Путем Јавног конкурса за финансирање или суфинансирање програма и пројеката у области друштвено хуманитарног рада пружамо подршку удружењима  'Каритас' и Колу српских сестара са четири милиона динара, као и Удружењу пензионера, путем истог конкурса, као  и путем конкурса из области културе, у укупном износу од 770.000 динара“, нагласио је Ђукановић.

Навео је да је за бесплатан превоз за око 6.000 особа старијих од 65 година Град Суботица обезбедио 46 милиона динара.

„Веома је важна и брига нас млађих коју треба да покажемо према нашим старијим суграђанима, да будемо солидарни, да не одбацујемо њихова знања, искуства и вештине. И наравно, да нам се што мање дешава занемаривање старијих, а посебно физичко, психичко или финансијско насиље“, поручио је Илија Ђукановић.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба.

13711_2.jpg