Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Пројектом „Србија - смајли“ до промене статуса особа са инвалидитетом

01.10.2020.

Краткометражни документарни филм настао у оквиру пројекта „Србија - смајли“, чији је циљ промена статуса особа са инвалидитетом у смислу адекватнијег информисања и превенције негативних ситуација, приказан је вечерас у сали Филмског клуба на Отвореном универзитету. Пројекат финансира Влада Републике Србије, Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања.

 13712_1.jpg

Публику су, уочи пројекције филма, у име Града Суботице, градоначелника Стевана Бакића и у своје име поздравили секретар Секретаријата за друштвене делатности  Јасмина Стевановић и члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства Илија Ђукановић.

Град Суботица учешћем у овој пројекцији, према речима Јасмине Стевановић, подржава пројекат „Србија - смајли“, као и удружење које је направило краткометражни документарни филм са темом проблематике особа са инвалидитетом приступу локалним институцијама и установама.

„Сигурна сам да у нашем граду постоје примери добре праксе, али исто тако верујем да они могу да се унапреде, с обзиром на то да је наш задатак и циљ да помогнемо особама  са инвалидитетом да на прави начин функционишу у друштву. Оно што је нама потребно свакако је едукација на ову тему како бисмо заиста разумели људе који у свакодневном функционисању наилазе на многе препреке и баријере“, истакла је Јасмина Стевановић.

Треба сви заједно да се потрудимо, подвукла је,  да омогућимо да инвалидност не буде препрека у остваривању жеља, амбиција, снова и циљева и да се људи са инвалидитетом на прави начин  укључе у све области живота. Зато им је, додала је, неопходно омогућити бољи приступ образовним, културним установама, апотекама и осталим институцијама битним у њиховом функционисању, а где наилазе на разне препреке.

Према речимa Илије Ђукановића, град Суботица је у протекле четири године водио одговорну социјалну политику. Средства за финансирање установа социјалне заштите сваке године су, подсетио је, била опредељена у буџету града.

„У 2020. години за јавни конкурс из области друштвено хуманитарног рада определили смо 45 одсто више средстава у односу на 2016. годину. Та средства нису у целости ишла удружењима особа са инвалидитетом, али смо држали увек висок ниво и око 40 одсто тих средстава смо им опредељивали. Осим тога, подршку удружењима пружали смо и преко конкурса“, нагласио је Илија Ђукановић.

Аутор филма „Футог смајл“, који је настао у оквиру пројекта  „Србија - смајли“, Дане Омчикус поздравио је присутну публику и истакао да филм има за циљ подизање свести друштвене заједнице за особе са инвалидитетом и упознавање са проблематиком у њиховој свакодневици.