Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана презентација информационог система еТуриста

30.09.2020.

Поводом почетка примене Правилника о начину уношења, рада, вођења и коришћења централног информационог система и његовој садржини и врсти података, који је донет у складу са Законом о угоститељству, за све пружаоце услуга смештаја на територији града Суботице, Палића као и осталих приградских насеља,  у организацији Града Суботица, данас је у амфитеатру Нове општине одржана презентација информационог система еТуриста.

13713_1.jpg 

На представљању апликације еТуриста, од стране Града Суботица присутни су били Харгита Ерчи члан Градског већа  за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, Андреа Кикић Секретар Секретаријата за привреду, ЛЕР и туризам Градске управе Суботице, Корнелиа Wеигнер извршилац за туризам, Саша Шокац туристички инспектор и представници туристичке организације Града Суботице Небојша Радуловић и Драгана Мариновић.

Законом о угоститељству прописано је увођење централног информационог система у области угоститељства и туризма (еТуриста), који је предвиђен као јединствен информациони систем и треба да омогући дневни увид у стање укупног туристичког промета у Републици Србији, односно ажурну базу података о свим туристима (домаћим држављанима и странцима), ажурну базу података о угоститељским објектима за смештај, њиховим капацитетима и пружаоцима услуге смештаја, дневни увид у  стање наплате боравишне таксе и др.

Примена система еТуриста планирана је од 01. априла 2020.године, али због  настале ситуације са ЦОВИД 19, почетак примене Система је од 1. октобра ове године, од ког датума су сви пружаоци услуге смештаја у обавези да користе овај систем.

Овим бесплатним системом пословања, угоститељима ће бити  поједностављена пријава и одјава домаћих и страних гостију, подношење  захтева за категоризацију, као и смањен број административних  процедура, а држава ће имати могућност да прати кретање укупног броја туриста у реалном времену.

Коришћење еТуриста апликације је обавезна за све врсте смештајних јединица, укључујући и оне за које категоризацију врши надлежно Министарство, као и за које категоризацију врше јединице локалне самоуправе и за некатегорисане угоститељске објекте.

Град Суботица се одлучио за представљање еТуриста апликације путем обуке, то јест презентације, како би угоститељима олакшао почетни период привикавања на електронски систем. Циљ презентације је било упознавање корисника са системом еТуриста ради лакшег почетка увођења овог система.

Након завршене презентације учесници су имали прилику да тестирају како систем функциониче у пракси, као и да поставе питања и евентуалне недоумице.  

У предстојећем периоду, испред Града Суботица за потребе угоститеља који пружају услугу смештаја, на располагању ће бити стручни сарадници за област туризма Секретаријата за привреду, ЛЕР и туризам путем телефона на 024 626 770 радним данима од 9 до 13 сати, лично у канцеларији 224/2 Градске куће (Трг Слободе 1, Суботица) од 9 до 12 сати или путем електронске поште stefan.novakovic@subotica.rs.