Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Усвојен ребаланс буџета

02.10.2020.

На 2. седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће,  донет је Закључак о прихватању Извештаја о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30. јуна 2020. године и Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Суботице за 2020. годину. Ребалансом усвојени обим буџета је мањи за 864.314.000 динара од обима буџета усвојеном одлуком и износи 7.466.585.000 динара.

13714_1.jpg 

Образлажући, у име предлагача, Извештај о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30. јуна 2020. године, секретар Секретаријата за финансије Дубравка Родић је рекла да, с обзиром на ванредне околности које су задесиле нашу земљу, регион па и читав свет, изазване епидемијом заразне болести ковид-19, Извештај о остварењу плана који је буџетом зацртан не може да искаже реалну слику онога што је урађено у односу на планиране активности које смо усвојили децембра прошле године.

Непланиране активности на сузбијању ширења заразне болести проузроковале су реалокацију буџетских средстава сходно хитности и неопходности да се сва потребна буџетска средства ставе у функцију заштите живота и здравља грађана Суботице, и то био приоритетни задатак у извршавању буџета за  извештајни период, казала је Дубравка Родић.

У првих шест месеци ове године буџет града Суботице располагао је средствима у износу 3.227 милиона динара, што представља 36,12 одсто планираног годишњег обима. У односу на исти период претходне године располагано је са 10,49 одсто више средстава.

Од укупно расположивих средстава буџета града утрошено је 96,40 одсто, односно 3.111 милиона динара. Од планираног обима расхода и издатака извршено је 34,82 одсто. У ванредним околностима није било једноставно управљати обавезама буџетских корисника. Након увођења ванредног стања у Републици Србији, Градско веће је у марту ове године донело акт којим се налаже буџетским корисницима да привремено обуставе преузимање  нових обавеза. Наложено је да се јавне набавке спроводе само за ону врсту роба и услуга које су неопходне за оптимално функционисање града.

Одговорним и рационалним коришћењем остварених буџетских прихода град је функционисао без застоја. У извршавању обавеза градски буџет није имао доцње у законом предвиђеним роковоима за измиривање обавеза.

Ребалансом усвојени предложени обим буџета је мањи за 864.314.000 динара од обима буџета усвојеном одлуком и износи 7.466.585.000 динара.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, обраћајући се медијима, подсетио да је након увођења ванредног стања у нашој земљи, Влада Србије донела сет мера у циљу спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести ковид-19 и да се Град Суботица, у оквиру своје надлежности, прикључио спровођењу тих мера.

13714_2.jpg

„Поред поделе заштитних маски и рукавица јавним установама, предузета је свеобухватна дезинфекција свих јавних установа, јавних шеталишта, паркова, аутобуских стајалишта, вртића… Дезинфекциона средства делила су се и скупштинама станара зграда, месним заједницама, а уводиле су се, нажалост, и забране рада одређених привредних субјеката, попут кафића, ресторана, салона за лепоту, како би се сузбила епидемија корона вируса. Градски штаб за ванредне ситуације и Градско веће покушали су да ублаже успорен рад привредних активности доношењем одређених мера као што су ослобађање од плаћања закупнине корисницима простора који су у власништву града и плаћање закупнине за пијачне тезге. Све то је утицало на данашње усвајање ребаланса буџета за 2020. годину који је урађен и рационално и рестриктивно, водећи притом рачуна да се обезбеде средства како би корисници буџетских средстава могли да пруже квалитетну услугу из својих основних делатности грађанима Суботице. Ребалансом је усвојен буџет у износу од 7.466.585.000 динара, од којих је 904 милиона динара са других нивоа власти“, нагласио о је градоначелник Бакић.

Одборници су донели одлуку о оснивању Буџетског фонда за подстицање развоја младих талената Града Суботице и Одлуку о остваривању права на суфинансирање трошкова за биомедицински потпомогнуто оплођење за прво и друго дете, а усвојена је и Одлука о изменама и допунама Одлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта.

На седници су усвојена решења о давању сагласности на извештаје о  степену реализације програма пословања за 2019. годину 13 јавних и јавно-комуналних предузећа и Друштва са ограниченом одговорношћу за управљање развојем туристичког простора „Парк Палић“, а усвојена су и решења о давању сагласности на одлуку о расподели добити за 2019. годину десет јавних и јавно-комуналних предузећа, Друштва са ограниченом одговорношћу за управљање чврстим комуналним отпадом „Регионална депонија“ Суботица и ДОО „Парк Палић“.

Одборници су усвојили и Решење о разрешењу и именовању председника, заменика председника и чланова Управног одбора Апотеке Суботица.

Градоначелник Бакић је поводом ове, 46. тачке дневног реда, истакао да је Апотека Суботица постала нерентабилна, да не може да поштује обавезе према својим повериоцима и да не може да измирује текуће обавезе.

„Били смо сада принуђени на једно хитно решење, тако да ћемо о свим детаљима благовремено обавештавати суботичку јавност, неће остати ништа сакривено, у питању је 79 запослених, и ни један запослени неће остати на улици”, нагласио је градоначелник Бакић.

То решење подразумева да се одустаје од модела јавно-приватног партнерства који је покренут у фебруару, јер је оцењено да је тај процес исувише дуг, док су већ на саму најаву тога добављачи пооштрили услове под којима Апотеци испоручују лекове. Због тога ће бити задржана једна централна градска апотека, а остале ће бити понуђене у закуп.

Данашња седница Скупштине града отворена је потврђивањем престанка мандата чланова Одборничке групе „Покрет грађанске Суботице“ Јенеа Маглаија и Илоне Хусак Хоф и верификацијом мандата нових чланова те одборничке групе, Ференца Совењија и Бобана Еветовића.