Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворени седми „Завичајни дани“

03.10.2020.

Химном „Боже правде“ коју је извела млада етно певачица Виолета Радић и богатим културно-уметничким програмом у суботичком Дечјем позоришту, вечерас су званично почели седми по реду „Завичајни дани“. Ову, сада већ традиционалну манифестацију коју организује Савез српских удружења Севернобачког округа свечано је отворио градоначелник Суботице Стеван Бакић.

13715_1.jpg

„Ова културно-уметничка манифестација, која има и хуманитарни и спортски карактер, посвећeна је очувању и неговању обичаја и традиције свих наших људи који су, због бурних догађаја претходних година и деценија, из разних крајева бивше државе доселили у Суботицу. И који нису заборавили – и никада неће заборавити – њихова  вековна огњишта,  места у којима су рођени и све оне исконске вредности које су, пре свега у себи, овде донели“, нагласио је градоначелник Бакић.

Програмски садржаји „Завичајних дана“, истакао је, осмишљени су и с намером да се, годишњим окупљањем завичајних удружења, фолклорних и певачких група, песника, литерарних и ликовних стваралаца из Суботице, Округа и Републике Србије, уз гостовања друштава и удружења из земаља у региону, разбију одређене предрасуде и афирмишу толеранција и међусобно поштовање.

13715_2.jpg

„На задовољство организатора, учесника и посетилаца,  програм је из године у годину био садржајнији и квалитетнији. На тај начин успостављао се континуитет оваквих сусрета и дружења који у великој мери промовишу уважавање различитости, вредност заједништва и народно стваралаштво. Град Суботица ће, извесно је, и убудуће подржавати и ову и сличне манифестације, тако да се надам да ћемо се и наредних година радовати сусретима уприличеним овим поводом“, поручио је градоначелник Бакић.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине Душко Ћутило казао је, између осталог, да му је жао што ће се због околности с пандемијом корона вируса манифестација одржати по скраћемом програму, али и да верује да ће овогодишњи „Завичајни дани“ оставити печат у културном животу Суботице, сасвим сигурно и АП Војводине.

13715_3.jpg

„Суштина и јесте у удруживању и слози, јер сви заједно можемо да постигнемо пуно тога. У покрајинском Фонду и у наредном периоду имаћете поузданог и сигурног партнера“, рекао је Душко Ћутило.

Председник Савеза српских удружења Севернобачког округа, Боривоје Вукајловић, рекао је да су због пандемије корона вируса „Завичајни дани“ ове године скромнијег програмског садржаја.

„Одлучили смо да се традиција не прекида, зато је манифестација скромна, али је од срца. Прошлогодишњи 'Завичајни дани' су у седам фестивалских дана и више од 50 сати програма окупили више од 1.200 учесника. И ове године ћемо, рекох на скроман али достојанствен начин, покушати да дамо свој допринос очувању богате културе и традиције српског народа“, казао је Боривоје Вукајловић, и додао да су „Завичајни дани“ почели 1. октобра, занимљивим програмом у суботичкој ОШ „Јован Јовановић Змај“ који су припремили познати дечји писац Тоде Николетић и глумац и кантаутор Бранимир Росић.

13715_4.jpg 

Вукајловић је, након обраћања, уручио Горану Врачару, једном од најпризнатијих књижевника српског народа у Републици Српској, повељу Савеза српских удружења Севернобачког округа за изузетан допринос развоју и очувању српске културне баштине.

У оквиру културно-уметничког програма, стихове из свог песничког опуса говорили су Горан Врачар и Тоде Николетић, а наступило је и неколико културно-уметничких друштава и певачких група.