Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић отворио „Дечију недељу“ у ОШ „Соња Маринковић“

05.10.2020.

„Влада Републике Србије прогласила је 2020. за годину солидарности и сарадње, желећи да нагласи колико су ове вредности важне. ’Дечија недеља’ која је пред нама биће у том духу, посебна пажња биће усмерена на децу којој је највише потребна солидарност. Стога је слоган овогодишње ’Дечије недеље’ – ’Подељена срећа два пута је већа’, из кратке песме ’Добар друг’ нашег великог Јована Јовановића Змаја, више од поруке, то је животна мудрост, поука за будућност“, истакао је данас градоначелник Суботице Стеван Бакић у суботичкој Основној школи „Соња Маринковић“, отварајући традиционалну манифестацију „Дечија недеља“ током које ће и наш град, до 11. октобра, бити у знаку деце и активности посвећених њиховом стваралаштву и правима.

13716_1.jpg 

У овој тешкој години, коју је обележила пандемија корона вируса, нисмо очајавали, него смо се ослонили једни на друге, као прави школски другови, казао је градоначелник Бакић, и подсетио да су нам притекли у помоћ и добри људи из великог света, да смо заразу успели да ставимо под контролу и омогућимо деци да наставе да иду у школу и буду једни са другима у њиховим учионицама.

„Ваши предавачи носе велику одговорност бриге о вама док сте у школи. Помозите им да сачувају ваше здравље и спроводите све мере заштите које траже од вас да поштујете“, истакао је градоначелник Бакић.

Посебно сам срећан данас, додао је, што смо окупљени у Основној школи „Соња Маринковић“, која је темељно обновљена пре две године.

13716_2.jpg

„Влада Србије уложила је скоро 50 милиона динара у тај пројекат. Данас 800 ученика ове школе своје детињство и образовање проводи у неупоредиво бољим условима. Град Суботица је, током протекле четири године, више уложио и више средстава обезбедио за своје школе, него неколико претходних деценија. Данас могу да кажем да ћемо са пројектима и улагањима наставити и у наредном периоду, упркос свим тешким околностима у целом свету. Нећемо стати док свака школа не буде изгледала као ’Соња Маринковић“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Директор ОШ „Соња Маринковић“, Пајица Башић, изразио је задовољство што се овогодишња ’Дечија недеља’ отвара баш у њиховој школи и истакао да ће због специфичних услова, односно тренутне епидемиолошке ситуације, бити испоштоване све препоруке надлежних институција.

„Као и ранијих година,  разним активностима скренућемо пажњу на децу, њихова права и потребе.  У нашој школи организоваћемо спортски дан, мања група ученика  учествоваће у ликовној радионици заједно са ученицима ОИСШ 'Жарко Зрењанин',  скренућемо пажњу на важност очувања животне средине и тим поводом ће у дворишту наше школе бити посађено дрво и одржано предавање“, рекао је Пајица Башић.

Све планиране активности, подвукао је, имају циљ да подсете да држава, град, школа и породица треба заједно да раде на томе да свако дете има срећно и безбрижно детињство.

13716_3.jpg

У  периоду  трајања  „Дечије  недеље“, значајно  место имаће деца  којима  је највише потребна солидарност: деца са сметњама у развоју и деца са инвалидитетом, деца са Косова и  Метохије и из  дијаспоре,  деца  без  родитеља,  деца припадници националних  мањина, болесна деца.

Други дан „Дечје недеље“, уторак, 6. октобар, посвећен је спорту. У  сарадњи  са  школама организован је спортски дан у оквиру кога деца могу да се друже са познатим локалним спортистима. Активности ће се одвијати у ОШ „Кизур Иштван“ (рукомет, од 11.00 до 12.00 часова), ОШ „Свети Сава“ (фудбал, од 11.00 до 12.00 часова) и ОИСШ „Жарко Зрењанин“ (стони тенис, од 12.00 до 13.00 часова).