Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Предати уџбеници за децу из ромске заједнице

05.10.2020.

Члан Градског већа задужен за област  социјалне заштите и здравства  Илија Ђукановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић и координатори за Ромска питања Града Суботице, Клаудија Курина и Стеван Николић, данас су у Основној школи „Матко Вуковић“ предали уџбенике за децу из ромске заједнице која похађају наставу у пет основних школа: „Сечењи Иштван“, „Матко Вуковић“ и „Ђуро Салај“, из Суботице, „Хуњади Јанош“ (Чантавир) и Вук Караџић (Бајмок). Средства за набавку уџбеника за децу из ромске заједнице која похађају основне школе у нашем граду обезбеђена су у буџету Града Суботице.

13717_1.jpg

Илија Ђукановић је подсетио да се сваке године у буџету града определе средства за куповину уџбеника за децу из ромске заједнице и социјално угрожених породица.

„У 2017. и 2018. години уџбеници су се делили ромској деци у три основне школе, у 2019. у четири, а од ове године у пет основних школа: три школе у граду, ’Матко Вуковић’, ’Сечењи Иштван’ и ’Ђуро Салај’, као и две основне школе у приградским насељима, ’Вук Караџић’ у Бајмоку и ’Хуњади Јанош’ у Чантавиру. Ранијих година за ову активност смо издвајали 300.000 дин, а ове године смо у буџету определили 500.000 динара. Захваљујем се и Едукативном центру „Рома“ који сваке године узме учешће у куповини уџбеника. Ове године су пружили подршку у износу од 108.000 динара, тако да је укупна вредност ове донације 608.000 динара“, истакао је Ђукановић.

Хвала педагошким асистентима и координаторима за ромска питања који свакодневно раде на терену и у школама, рекао је Ђукановић и додао да ће Град Суботица и даље пружати подршку ромској заједници на побољшању услова живота и образовања што и јесте предвиђено Локалним акционим планом  2017-2021 година.

Јасмина Стевановић је подсетила да је Влада Републике Србије прогласила 2020. за годину солидарности и сарадње, и управо тиме нагласила  колико су ове вредности важне, и колико смо позвани да се ослањамо једни на друге и заједно превазилазимо и најтеже изазове.

„У  периоду  трајања  'Дечије  недеље', значајно  место имаће деца  којима  је највише потребна солидарност, између осталих и  деца ромске националности. Стога смо водили рачуна о томе да ове  категорије буду укључене у активности где год је  то могуће“, рекла је Јасмина Стевановић.

Град је, додала је, у претходном периоду учинио заиста много на побољшању услова за све ђаке, укључујући и припаднике ромске националности.

„Подсетићу да су у оквиру пројекта 'Интеркултурализам и антидискриминација у Суботици', пре само неколико дана подељени пројектори и интерактивне табле за пет основних школа и Едукативни центар Рома. Ово је наставак одговорног понашања локалне самоуправе према ромској заједници у решавању проблематике Рома“, нагласила је Јасмина Стевановић.

Директорица ОШ „Матко Вуковић”, Мирјана Стевановић, објаснила је да се од 2014. године – од када је њихова школа  укључена у програм поделе бесплатних уџбеника за ученике из ромске заједнице с циљем да ова деца не изађу превремено из образовног система – значајно повећао број ђака који завршавају осмогодишње школовање.

„Уколико деца имају књиге, побољшавају се услови рада и учења, а то даје одређене резултате и ми те резултате видимо у нашој школи. Били смо укључени од почетка и прошле године нисмо имали испадање из система, дакле 100 одсто ученика је завршило школу. Такође, сва наша деца углавном упишу и средњу школу. Деси се да троје-четворо не настави школовање, али већина која заврши основу школу иде даље“, нагласила је Мирјана Стевановић.

Координатор за инклузију Рома града Суботице, Клаудија Курина, рекла је  да за побољшање образовања деце ромске националности помоћ у виду бесплатних уџбеника коју је обезбедила локална самоуправа много значи, не само деци већ и њиховим породицама. Она је казала да се од деце очекује да редовно похађају школу и да добро уче.

13717_2.jpg