Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату

10.10.2020.

Полагањем венаца на споменике жртвама фашизма данас је обележен 10. октобар, Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату. Венце на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, положиле су бројне делегације. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Суботице Стеван Бакић, а у име Севернобачког управног округа делегација коју је предводио начелник Округа, Драги Вучковић. У име амбасаде Руске федерације у Београду венац су положили помоћник војног аташеа, пуковник Владимир Биков и аташе за културу Денис Круглов, а у име амбасаде Белорусије делeгација коју је предводио амбасадор Валериј Бриљов. Венци су положени и на спомен-комплекс палим црвеноармејцима – војницима Трећег Украјинског фронта, на Православном гробљу у Дудовој шуми.

 13732_1.jpg

Обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, градоначелник Бакић је рекао да данас обележавамо 76. годишњицу ослобођења нашег града од идеологије утемељене на мржњи и злочину.

„Од окупације, током које је у логоре смрти одведено четири хиљаде суботичких Јевреја, док су са своје, јуначким подвизима заслужене земље, протеривани и многи суботички Срби, солунски јунаци. Страдали су од мржње окупатора и локални родољуби међу Буњевцима и Хрватима, као и својој земљи и слободарским вредностима одани Мађари“, казао је градоначелник Бакић.

Десети октобар ће, истакао је, заувек бити значајан датум за Суботицу.

„Тада је учињено велико дело родољубља, храбрости и достојанства. То је била борба за опште људске вредности и ово је дан поноса за све Суботичане и за сва времена“, истакао је градоначелник Бакић.

Ове године Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату обележавамо без скупштинске седнице, због здравствених ризика окупљања већег броја наших старијих суграђана у затвореном простору, рекао је Бакић и додао да је пандемија корона вируса још једна битка у којој нам ваља победити, и да ћемо то заједно и учинити.

13732_2.jpg 

„Србија, као победник у борби против фашизма, стоји на бранику историјске истине и пружа снажан отпор сваком ревизионизму. Много се чини последњих година да се од заборава отме подвиг нашег народа у Првом и Другом светском рату. Град Суботица следи такав приступ, па ће и убудуће прослава 10. октобра остати свечана и од највећег значаја. Због предака, а још више због потомака“, поручио је градоначелник Бакић, честитајући свим грађанима Суботице Дан ослобођења у Другом светском рату.

Присутнима су се обратили и председник Градског одбора СУБНОР Суботица, Максим Бакрач, и председник СУБНОР-а АП Војводине, Јово Барошевић. Бакрач је нагласио да смо у обавези да се сећамо свих родољуба који су дали своје животе за слободу и да не смемо да дозволимо релативизацију њиховог страдања кроз покушаје ширења неофашистичке идеологије. Барошевић је, између осталог, истакао да смо дужни да на младу генерацију преносимо сећања да никада не забораве хероје који су својим животима платили победу над фашизмом и нацизмом.

На комеморативном скупу је прочитан и телеграм амбасадора Украјине у Београду, Олександра Александровића упућен градоначелнику Суботице Стевану Бакићу у коме он, уз захвалност на позиву на церемонију обележавања Дана ослобођења Суботице од фашизма, изражава и жаљење што због раније преузетих обавеза неће моћи да присуствује овом догађају.

„Искрено Вам се захваљујем на томе да се становници Суботице сећају наше заједничке борбе и заједничке победе над нацизмом у Другом светском рату. Вама и српском народу желим да рат никада више не уђе у ваше домове“, наводи се у телеграму амбасадора Александровића.

13732_3.jpg 

На спомен-комплексу палим црвеноармејцима – војницима Трећег Украјинског фронта, на Православном гробљу у Дудовој шуми, у име града Суботице венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Стеван Бакић. Градоначелник се поклонио сенима Црвенорамејаца палих за слободу нашег града и захвалио се свим руским и белоруским пријатељима који су били уз нас у најтежим тренуцима.

„У име Града Суботице изражавам велику захвалност братској Црвеној армији и великој Русији и Белорусији за све што су урадили у Другом светском рату приликом ослобађања Србије, за све жртве које су положили. Хвала и што и данас раде за Србију и оно што ће радити убудуће“, рекао је Бакић.

На оба комеморативна скупа изведен је пригодан културни програм.

13732_4.jpg