Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Представљен систем контроле паркирања „Око соколово“

13.10.2020.

Суботица, као модеран и иновативан град, велику пажњу посвећује развоју и унапређењу услуга које обезбеђује за своје грађане, а залаже се и за имплементацију техника и технологија и стално тежи ка усавршавања на пољу концепта „Smart City“, истакнуто је на данашњем радном састанку представника ЈКП „Паркинг сервис“ Београд, ЈКП „Паркинг“ Суботица, Градске управе и Полицијске управе Суботица, одржаном у Плавој сали Градске куће, на коме је представљен систем видео надзора и фотографисања непрописно паркираних возила „Око соколово“. У име Града Суботице присутне на презентацији поздравила је градски менаџер Загорка Панић. Уз изражавање захвалности Граду Београду што је и Суботица међу градовима којима се нуди систем који је развијао, као и помоћ у виду бесплатног софтвера и обуке кадрова, Загорка Панић је нагласила да ће Град Суботица размотрити ефекте пројекта „Око соколово“ и могућност уласка у тај систем.

 13735_1.jpg

Систем „Око соколово“ је, речено је на радном састанку, резултат сарадње Управе града Београда, Секретаријата за послове комуналне милиције и Jавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“ Београд и представља нови искорак и модеран темељ на којем се у будућности стварају изузетне могућности за надградњу платформе у циљу спровођења комуналног реда.

Ова „паметна“ платформа, истакнуто је, у првом кораку служи да би се уочила и санкционисала непрописно паркирана возила и унапредио систем наплате паркирања у зонираном подручју. Путем софтвера, који се поставља на мултифункционална специјална возила, снимају се и фотографишу непрописно паркирани аутомобили на стајалиштима јавног превоза, пешачким прелазима, коловозу, тротоарима, јавним зеленим површинама. Електронски снимак непрописно паркираних возила доставља се Комуналној милицији која, на основу тога, издаје прекршајне налоге које шаље на кућну адресу.

Током презентације је напоменуто да су бенефити система: увођење комуналног реда (смањење гужви, повећање безбедности, боља проточност саобраћаја), повећање прихода (наплата, ефективно и економично пословање), спречавање коруптивних радњи и ефикасна локална самоуправа, да пројекат „Око соколово“ делује превентивно и да не постоји могућност селективног кажњавања.

„Око соколово“, као јединствена платформа у свету, поред тренутних опција даје могућност да се у будућности надогради како би се једним потезом додатно вршиле контроле стања на терену као што су: постављање саобраћајне сигнализације, постављање реклама, постављање башта испред угоститељских објеката, ударне рупе на коловозу и вештачење удеса.