Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић примио амбасадора Марокa

23.10.2020.

„Данас сам имао задовољство да у куртоазну посету примим амбасадора Марока у Београду, Његову екселенцију Мохамеда Амина Белхаџа. Наш сусрет протекао је у срдачној атмосфери, у разговору током кога је, између осталог, наглашено да су традиционално пријатељство и разумевање које повезује Републику Србију и Краљевину Мароко добра основа за проширивање сарадње и на локалном нивоу“, изјавио је градоначелник Суботице Стеван Бакић након пријема амбасадора Марока Мохамеда Амина Белхаџа, у Зеленој сали Градске куће.

13754_1.jpg 

Градоначелник је рекао да се разговарало и о односима између Србије и Марока.  

„То је, уједно, била и прилика да изразим захвалност Краљевини Мароко на доследном залагању за поштовање међународног права, чврстом и принципијелном ставу о непризнавању самопроглашене независности Косова и континуираној подршци коју пружа нашој земљи у очувању територијалног интегритета и суверенитета, процесу очувања мира и стабилности и европских интеграција“, нагласио је градоначелник Бакић.  

Навео је да је амбасадору представио привредне, инвестиционе, културно-историјске и туристичке потенцијале Суботице и Палића, као и пројекте који се тренутно реализују, и да су се сагласили да постоје потенцијали за успостављање и јачање сарадње у готово свим привредним гранама, посебно у секторима пољопривреде и туризма, као и у областима образовања, културе и ИТ сектору.

 13754_2.jpg

„Констатовали смо и да би сарадња предузећа која послују на подручју Севернобачког управног округа са Мароком у наредном периоду требало да се интензивира, тим пре што је укупна робна размена Регионалне привредне коморе Суботица, односно Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа и Краљевине Мароко у периоду јануар-август 2020. године износила нешто више од 82.000 долара“, истакао је Стеван Бакић.  

Он је додао да је амбасадор Мохамед Амин Белхаџ предложио да Град Суботица успостави сарадњу са мароканским градом Фесом.   

„Договорили смо се да ћемо у наредном периоду предузети све кораке како би што пре успоставили сарадњу између Града Суботице и града Феса, из Марока. У уверењу да ће добре политичке односе између наше две земље ускоро пратити и адекватан ниво привредне сарадње, још једном бих се захвалио амбасадору Краљевине Мароко на данашњој посети и пожелео му добродошлицу и пријатан боравак у нашем граду“, рекао је градоначелник Бакић.

Уз изражавање захвалности на гостопримству, амбасадор Марока је истакао да му је било велико задовољство да се састане са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем.

13754_3.jpg

„Разговарали смо о томе како да побољшамо сарадњу између града Суботице и Краљевине Мароко, јер за то постоји велики потенцијал на многим пољима, пoпут економске, културне и духовне сарадње. Верујем да заједничким напорима можемо много тога да постигнемо на унапређењу сарадње и партнерства за добробит наших народа и наших држава”, нагласио је амбасадор Мохамед Амин Белхаџ, додајући да ће се „сигурно вратити у Суботицу још много пута“.

Пријему су присуствовали начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић и члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић.

 13754_4.jpg

Након састанка у Градској кући, амбасадор Краљевине Мароко обишао је неколико верских објеката у Суботици.