Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана комеморација жртвама из 1944. и 1945. године

02.11.2020.

На Сенћанском гробљу, код споменика „Птица сломљених крила“ у Суботици данас је одржана екуменска литургија и свечана комеморација жртвама из 1944. и 1945. године. У Бајмоку, на Спомен гробљу код Багрема одржано је сећање на недужне жртве страдале 2. новембра 1944. године, а комеморативни скупови одржани су и на Великом гробљу у Чантавиру и на Келебији.

 13762_1.jpg

Венац на споменик „Птица сломљених крила“ у име суботичке локалне самоуправе положио је председник Скупштине града Суботице, др Балинт Пастор, у име Севернобачког управног округа начелник Округа Драги Вучковић, а у име Скупштине АП Војводине председник Скупштине Иштван Пастор. У име амбасаде Мађарске у Београду и Генералног конзулата у Суботици венац су положили амбасадор Атила Пинтер и генерални конзул Естер Чалокeзи, док је у име Генералног конзулата Хрватске у Суботици венац положио конзул Хрвоје Вуковић. Венце су положили и представници националних савета мађарске, хрватске и буњевачке националне мањине, представници СВМ-а и Градског одбора СВМ-а у Суботици, као и представници бројних удружења и организација.

Након екуменске литургије, коју су заједно служили свештеници Римокатоличке, Евангелистичке и Реформаторске цркве, присутнима на комеморацији обратио се др Балинт Пастор.

Пастор је потом, обраћајући се медијима, изјавио да се „30 година окупљамо на парцели 44 на Сенћанском гробљу у Суботици и сећамо на невино страдале људе из 1944. и 1945. године који су због идеолошког прогона и националне припадности постали жртве“.

„Наш задатак је да их не заборавимо, они немају свој гроб и зато их се сећамо на овом месту на Дан мртвих. А задатак политичара је да учине све у интересу историјског помирења и мислим да су изузетно крупни кораци учињени у последњих десетак година. Формирана је мешовита, међуакадемијска група Србије и Мађарске која је утврдила велики број невиних жртава, а након тога су председници Србије и Мађарске положили венце на споменике невиним српским и мађарским жртвама у Чуругу. Влада Србије је 2014. године, након 70 година, ставила ван правне снаге оне одлуке које су декларисале колективну одговорност мађарске заједнице, а исте године тада председник Владе Србије Александар Вучић је на Сенћанском гробљу, код споменика Птица сломљених крила положио венац, односно поклонио се невиним жртвама. Наш задатак је да истражимо та дешавања, да се ти људи не забораве и да се никад више не деси да неко води политику чији су резултат масовне гробнице“, нагласио је Балинт Пастор.

Према подацима Комеморативног одбора пре 76 година страдало је 1067 невиних жртава из Суботице и 19 околних насеља. Њихова тела су покопана у рововима и рупама некадашње циглане Мачковић поред Сенћанског гробља. Њихове кости и даље почивају у масовној гробници која се назива „парцела 44“.

У суботу, 31. октобра 2020. године у 18.00 часова у цркви Светог Ђурђа одржан је помен невиним жртвама из 1944/45. године.

13762_2.jpg