Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана трећа седница Скупштине града Суботице

05.11.2020.

На трећој седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће,  донет је Закључак о прихватању Извештаја о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30. септембра 2020. године, Одлука о доношењу Плана детаљне регулације за изградњу ветроелектране „Маестрале ринг“ на територији града Суботице и Одлука о мрежи дечјих вртића у установама на територији нашег града. Усвојене су, између осталог, и Одлукa о обављању комуналне делатности зоохигијене, Одлука о покретању поступка за реализацију пројекта јавно-приватног партнерства у циљу обављања послова комуналне делатности зоохигијене – спровођења мера дезинфекције, дезинсекције и дератизације на јавним површинама града Суботице и Одлукa о мерама за заштиту од буке у животној средини.

13766_1.jpg 

У периоду јануар - септембар 2020. године буџет Града Суботице је располагао са средствима у висини од 4.723.845.421,54 динара, што износи 52,73 одсто планираног годишњег обима. Упоређујући са истим приходима и примањима у односу на исти период претходне године, располагано је са 3,93 одсто мање средстава. Планирани приходи повећани за 628,3 милиона динара у односу на Одлуку о буџету града за 2020. годину, коју је усвојила Скупштина решењима о коришћењу трансферних и донацијских средстава. Приходи од донација остварени су у противвредности од 115.440.202,22 динара, што је 97,93 одсто од планираног годишњег обима. Примања буџета остварена су у висини од 526.306.454,49 динара, од тога 350.000.000 динара чини непланирана позајмица из средстава Консолидованог рачуна трезора.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, обраћајући се присутнима у Великој већници поводом ове тачке дневног реда, истакао да је учешће у буџету од пореза и доприноса 40 одсто.

„Јасно је шта значе уплате пореза и доприноса на плате за буџет овог града. Одложена је уплата на четири месеца, а то је једна од мера да би се ублажили неповољни услови и околности као последица пандемије корона вируса на привреду“, рекао је Бакић.

Подвукао је да је задужење код трезора било неминовно и да није последица ничије грешке или неправилног вођења града.

13766_2.jpg

„У питању је било 230 милиона динара за уплату извођачима. Морао је да се испоштује законски рок, с обзиром на то да та трансферна средства нису пренета са нивоа републике, јер је држава у циљу заштите живота и здравља грађана Србије сва средства преусмерила на набавку медицинске опреме и  заштитних средстава и да би ублажила и неке друге неповољне околности по привреду. Сто милиона динара је рата главнице коју је ЈКП ’Водовод и канализација’ морало да исплати Европској банци за обнову и развој и то су тих 350 милиона где је град морао интервентно да делује. Зато смо се обратили држави да нам помогне у враћању тог дуга који мора да се измири до краја ове године.  У нормалним условима, иначе, прилив у буџет града  је око 450 милиона, у овим околностима короне вируса прилив је негде око 300 милиона динара. То је на једном кварталу 450 милиона динара мање и то су озбиљна средства“, нагласио је градоначелник Бакић.

Усвојен је и План детаљне регулације за изградњу ветроелектране „Маестрале ринг“ на територији града Суботице. Директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица Предраг Радивојевић изјавио је, обраћајући се медијима поводом ове тачке дневног реда, да се ради о простору од око 6.700 хектара, да ће снага ветроелектране, када буде завршена, бити 600 мегавата и да ће ће производити више од хиљаду  гигават часова струје годишње, што је, како је навео, довољно струје за преко 200.000 домаћинстава.

„Оно што ће остати као трајни бенефит за град Суботицу јесте мрежа од преко сто километара атарских путева која треба да покрије  допремање опреме до тих 113 стубних места, односно 113 ветрогенератора. План детаљне регулације је само први корак, дакле то је предуслов за израду пројеката, а инвеститор ће даље, у сарадњи са  ресорним министарством и покрајинским институцијама, наставити да развија овај пројекат до изградње. Када започне изградња негде између 300 и 400 људи, већином из локала, биће запослено на изградњи овог ветропарка“, истакао је Радивојевић.

На данашњој седници донета су и решења о избору председника, заменика председника и чланова више савета, као и више комисија, између осталог и Изборне комисије Града Суботице, Комисије за давање предлога за назив улица и Комисије за подизање и одржавање јавних споменика на територији града Суботице.

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор изјавио је – реагујући на констатацију изречену са скупштинске говорнице о „неукључености представника хрватске националне заједнице“ у тим скупштинским саветима и комисијама – да је имао потребу да се, у својству предлагача акта, обрати због тога што је и Скупштина града Суботице представнички орган где се износе и политички ставови.

„С обзиром на то да сам не само ја, као  предлагач акта, него и читава коалиција на градском нивоу оптужени да смо дискриминисали хрватски народ, желео бих најоштрије то да демантујем и да кажем да то нити је била намера, нити је то био циљ, нити је до тога дошло. Подсетићу да сам ја вероватно први председник градске  скупштине који се са ове говорнице поводом обележавања Дана града обратио и на хрватском језику. Исто тако, а било је већ речи о томе, упркос противљењу буњевачке националне заједнице и  градоначелник и ја били смо присутни на откривању бисте бискупу Ивану Антуновићу. Положај хрватске  националне заједнице неће зависити од тога да ли ћете имати члана у овим комисијама или нећете имати члана. Уколико је било толико битно да имате члана, постојала је могућност да у разговору са градоначелником или са мном дођемо до  једног компромисног решења. Мислим да ово није у интерeсу ни хрватске заједнице, ни Скупштине, ни ДСХВ-а, нити било кога другог“, истакао је Балинт Пастор.

13766_3.jpg 

Навео ја да је познато да Скупштина града има сталне и повремене одборе, да су у сталним одборима представници свих одборничких група које су освојиле мандате и да чланове у повременим комисијама, о којима се тренутно расправља, делегирају само одборничке групе које су део владајуће већине.

„Ви желите да партиципирате у власти, да имате функције, да имате погодности и привилегије, а да уједно не гласате за неке одлуке које су за вас неприхватљиве. Тако се не заступа интерес националне заједнице. Ви желите да имате привилегије, а не желите да будете у коалицији са СНС и СВМ, јер имате нешто против не знам кога и не знам чега. Предлажем да одлучите да ли сте део владајуће већине или сте опозиција. Не можете деценијама да будете и на власти и у опозицији. Не можете да идете на листи опозиционих странака, а уједно да очекујете од власти да вам решава проблеме. Не можете да будете против Александра Вучића, а опет да од тог истог Александра Вучића тражите да вам решава проблеме. Мислим да је предлог избалансиран, мислим да хрватска заједница неће бити дискриминисана и мислим да ћемо имати добре и сталне и повремене одборе, односно комисије у овом мандатном периоду у Скупштини града“, нагласио је Балинт Пастор.