Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана смотра Зимске службе

06.11.2020.

Директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица Предраг Радивојевић извршио је данас, у кругу Јавног предузећа за превоз путника у градском и приградском саобраћају „Суботица-транс", на Сегединском путу, смотру опреме и људства предузећа „Extra-auto transport” из Врбаса, ангажованих за потребе Зимске службе на територији града Суботице. За чишћење 127 километара локалних путева, 127 километара градских улица и више од 160.000 квадратних метара тргова, пешачких површина и бициклистичких стаза обезбеђена је квалитетна механизација и довољно људства, ризле и соли.

 13769_1.jpg

Уз подсећање да, по Закону о путевима, Зимска служба траје од 1. новембра до 1. априла наредне године, Радивојевић је, обраћајући се медијима, изјавио да је ове године мрежа која се одржава у зимским условима повећана за 25 одсто, јер су, како је рекао, након изградње „Ипсилон“ крака одређене деонице државних путева прешле у надлежност локалног управљача пута.

13769_2.jpg

„Средином ове године, Јавно предузеће ’Путеви Србије’ поверило нам је те деонице. Реч је о Келебијском путу, као и Сомборском путу, до првог кружног тока са ’Ипсилон’ краком, Загребачкој улици и Београдском путу, до Бајнатске улице. То је повећало мрежу коју одржавамо за 17 километара, а када у обзир узмемо и бициклистичке стазе изграђене у 2019. години, а то је бициклистичка стаза у Бачким Виноградима, на Хоргошком и Келебијском путу, површине 21.600 квадратних метара коју смо узели у одржавање, обим Зимске службе повећан је за 25 одсто. У заштићеном делу Парка природе Палић послове на Зимској служби ради ЈП ’Палић-Лудаш’. Имамо 127 километара локалних путева, 127 километара градских улица и преко 160.000 квадратних метара тргова, пешачких површина и бициклистичких стаза. У ову сврху у буџету града предвиђено је 65 милиона динара”, истакао је Радивојевић.

У име предузећа „Еxтра-auto transport”, новинарима се обратио Милош Љубисављевић који је рекао да ће се база механизације Зимске службе налазити на Палићу, као и претходних година.

„Тргови, улице, путеви и све градске саобраћајнице биће одржавани према плану и програму рада Зимске службе механизацијом коју тај план и предвиђа. У граду се путеви одржавају посипањем соли из разлога да се канализациона мрежа не би загушивала, док се на отвореним саобраћајницама путеви посипају сољу и ризлом. Осим камиона који су опремљени носачима за со, у саставу Зимске службе налази се и пет камиона носивости до пет тона, два утоваривача, један грејдер, шест комбинованих машина и 45 радника. Обезбеђена је и со за поделу трећим лицима, као и канте које ће се налазити у ужем центру града где ће грађани моћи да преузму со за своје потребе. Канте ће редовно бити допуњаване. Наш задатак је да путеви буду проходни и да сви учесници у саобраћају остану безбедни. За ову сезону купљено је и лагеровано 1.300 тона ризле и 1.300 тона соли“, навео је Љубисављевић.

13769_3.jpg