Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Заређен нови суботички бискуп

14.11.2020.

У Суботичкој бискупији заређен је нови бискуп, монс. Славко Вечерин. Миса поводом његовог заређења одржана је данас у суботичкој катедрали-базилици св. Терезије Авилске. Ређењу су, поред осталих, присуствовали и представници Града Суботице: у име градоначелника Стевана Бакића члан Градског већа Срђан Самарџић, и председник Скупштине града др Балинт Пастор.

 13776_1.jpg

Главни заредилац био је председник Међународне бискупске конференције св. Ћирила и Метода и зрењанински бискуп Ладислав Немет. Козаредиоци су били пензионисани суботички бискуп Иван Пензеш и бискуп гркокатоличке Епархије св. Николе у Руском Крстуру Ђура Џуџар. У литургији су учествовала и деветорица бискупа из Србије, Хрватске, Мађарске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Кандидата за ређење су пратила двојица презвитера: преч. Ференц Фазекаш, бачкотополски жупник и декан и преч. Жељко Шипек, жупник у Жеднику.

Монс. Немет је током ређења, између  осталог, истакао како „ову благодет не примаш да би је задржао за себе, већ да живећи с њом служиш свом стаду". Немет се такође осврнуо на специфичности прошлости и садашњости Суботичке Цркве.

„У историјском процесу формирања идентитета морамо задржати оно што је наша нарочита, католичка, хришћанска самосвест овде, на овим просторима. Још много других нација се изјашњавају као хришћани на овим просторима. Не одричимо се свог језика, културе, развијајмо и подржавајмо их по сваку цену. Желимо да их одржимо у животу, јер смо овде рођени, нисмо мигранти или досељеници, овде имамо  корене. Ово је наша отаџбина. Истовремено, морамо размишљати и о млађим генерацијама које су већ заборавиле језик својих родитеља, својих бака и дедова: морамо доћи и до њих“, казао је бискуп Немет.

Еухаристијска литургија одисала је богатством баштине појединих католичких народа у Бачкој: дарове на олтар су принели верници у мађарским, хрватским, шокачким, буњевачким и словачким ношњама. Након службе причести, упућене су речи поздрава. Надбискуп Лучано Суријани, апостолски нунције у Србији, пренео је поздрав и благослов Светог Оца.

Поздрав бискупу је упутио и монс. Станислав Хочевар, београдски надбискуп и метрополита.

Након заређења бискуп Вечерин изрекао је своју захвалу бискупима, делегатима, редовничким провинцијалима и провинцијалкама и њиховим делегатима и делегаткињама, свештеницима и верницима лаицима. Бискуп се захвалио главном заредиоцу и козаредиоцима, а монс. Пензешу се захвалио што је више од тридесет година управљао Суботичком бискупијом.

Поред представника суботичке локалне самоуправе, државних власти, Владе и дипломатских представника Републике Хрватске, Мађарске и Словачке у Србији, на миси су гости били и представници националних савета Хрвата, Мађара и Буњеваца. Уз њих, позиву су се одазвали и представници Српске православне цркве, Реформаторске хришћанске цркве у Србији и Евангелистчке хришћанске цркве аугсбуршке вероисповести.

Литургијско певање предводио је Катедрални хор „Албе Видаковић“ под диригентском палицом Чабе Пашка и Мирослава Стантића, уз пратњу Корнелија Визина на оргуљама и Камерног састава Суботичке филхармоније.

Због епидемиолошких мера, миса се славила без присуства верника, а присуствовали су само црквени и други функционери.

13776_2.jpg