Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Наредба Градског штаба за ванредне ситуације

17.11.2020.

Градски штаб за ванредне ситуације Града Суботице је на 16. ванредној седници одржаној данас донео наредбу којом се налаже грађанима да су за време боравка на јавним местима у затвореном простору дужни да, због спречавања ширења заразне болести COVID-19, обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање један и по метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака четири квадратна метра може бити присутно једно лице. У наредби коју је потписао командант Штаба за ванредне ситуације, градоначелник Стеван Бакић, наводи се да је на јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање један и по метар (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.), ношење заштитних маски обавезно.

13777_1.jpg 

Ношење заштитних маски обавезно је у јавном друмском и железничком превозу путника.

Према Уредби Владе Републике Србије („Сл. гласник РС“ бр.138/2020 године), у периоду почев од 17. новембра 2020. године закључно са 1. децембром 2020. године, радно време угоститељских објеката, продавница, трговинских центара и других малопродајних трговинских објеката, позоришта и биоскопа, приређивача посебних и класичних игара на срећу, изузев радног времена апотека, бензинских пумпи у обављању делатности продаје горива и угоститељских и других објеката који врше доставу хране, ограничава се тако да ти објекти неће радити од 21.00 часа до 05.00 часова наредног дана.

Правна лица и предузетници (послодавци) који продају робу или пружају услуге у трговинским центрима и сличним објектима у којима се обавља делатност у области трговине на мало, а која обухвата продају робе и вршење услуга у локалима у које се улази из већег затвореног простора, дужни су да, у односу на запослене и кориснике услуга, примене све превентивне мере од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга, а посебно оне које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 (организовање процеса рада који обезбеђује ограничен број лица у простору, одржавање физичке дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра, пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезну дезинфекцију просторија и подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски од стране запослених и корисника услуга), и да у том смислу донесу посебан план примене мера, који је саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду.

Правна лица и предузетници који обављају трговину на мало дужни су да обезбеде да у објекте у којима се обавља трговина на мало, односно у објекте у којима се продаје роба или пружају услуге у трговинским центрима или сличне објекте у којима се обавља делатност у области трговине на мало, а која обухвата продају робе и вршење услуга у локалима у које се улази из већег затвореног простора, не улазе, односно да у њима не бораве лица која не носе личне заштитне маске.

Правна лица и предузетници из става 1. овог члана дужни су да на видном месту поставе обавештење да није дозвољен улазак, односно боравак лица без личних заштитних маски.

Правна лица и предузетници из става 1. овог члана дужна су да одреде лице које је одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске (корона редар), изузев оних правних лица и предузетника који имају до троје запослених.

Приликом одржавања јавних културно-уметничких догађаја у затвореном простору дозвољено је присуство највише 100 посетилаца истовремено, и то тако да свако друго место за седење буде слободно и уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја.

Када се јавни културно-уметнички догађај одржава на отвореном простору, дозвољено је присуство највише 100 посетилаца истовремено тако да се између посетилаца одржава дистанца од најмање један и по метар, уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја.

Надзор над применама мера ове наредбе вршиће Градска управа Града Суботице путем секретаријата за инспекцијско-надзорне послове и надлежни Републички инспекцијски органи.

Ова наредба ступа на снагу 17. новембра 2020. године. Наредба је донета на основу члана 43. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама (Сл. гласник Републике Србије“ бр. 87/18) а у вези са Наредбом о проглашењу епидемије заразне болести COVID-19 („Сл. гласник Републике Србије“ бр. 37/20).