Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена четврта седница Скупштине града

02.12.2020.

„У четвртак, 3. децембра 2020. године, одржаће се четврта редовна седница Скупштине града Суботице на чијем дневном реду ће се наћи осам тачака. Постојала је могућност да се ова седница одржи у другој половини децембра, заједно са буџетом и са свим оним темама које се сваке године обично налазе на последњој седници Скупштине града, али због тренутне епидемиолошке ситуације сматрао сам да је боље да одржимо две краће седнице него једну дужу. Други разлог је што смо и до сада првог четвртка у месецу имали седницу Скупштине града, а трећи је тај што је прва, по мом мишљењу и најважнија тачка дневног реда Доношење Решења о доношењу Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Суботице у 2020. години. Тај програм, на који је Град добио сагласност од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде изузетно је битан и за пољопривредне произвођаче, и за Град Суботицу у смислу остварених прихода“, изјавио је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући.

13812_1.jpg 

Узимајући у обзир важност ове тачке дневног реда, истакао је, у договору са градоначелником Стеваном Бакићем донели смо одлуку да се закаже ова седница и да се одмах, чим су се створили услови, усвоји ово решење о програму пољопривредног земљишта.

„Разматраћемо и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о оснивању Туристичке организације града Суботице. Разлог је усклађивање са измењеним Законом о туризму Републике Србије. Трећа тачка дневног реда је Доношење Решења о давању сагласности на Другу измену Програма пословања Фондације за помоћ при лечењу тешко оболеле деце и омладине са финансијским показатељима за 2020. годину, а четврта Доношење Решења о давању сагласности на Прву измену Програма пословања Фонда 'Др Рехак Ласло' са финансијским показатељима за 2020. годину“, рекао Балинт Пастор.

Пета тачка дневног реда је Доношење Решења о именовању директора установе Зоолошки врт Палић, казао је Пастор и додао да је конкурс спроведен и да ће за директора бити именован Петар Савић, дипломирани економиста, који је и у претходном мандату био директор Зоолошког врта.

Навео је да је шеста тачка Доношење Решења о именовању чланова и заменика чланова Градског Савета родитеља Града Суботице, да су чланови Градског савета родитеља представници савета родитеља свих установа са подручја града Суботице и да предлог доставља директор сваке установе.

„Чланови се именују до истека школске 2020/21. године и ово је једна тачка дневног реда која би требало што пре да се усвоји, јер је школска година у току. Имамо још два персонална питања на дневном реду, а то су именовање представника Града Суботице у Скупштину Друштва са ограниченом одговорношћу 'Пословни инкубатор' и Доношење Решења о разрешењу и именовању чланова Школског одбора Економске средње школе 'Боса Милићевић'. Уместо Даниела Ђивановића, који је поднео оставку због тога што је постао народни посланик у Народној скупштини Републике Србије, за представника Града Суботице у Скупштини ДОО 'Пословни инкубатор' биће именован Петар Звекан. Последња тачка односи се на разрешење и именовање чланова Школског одбора Економске школе испред Савета родитеља“, рекао је Балинт Пастор.

Истакао је да се Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Града Суботице доноси сваке године на основу Закона о пољопривредном земљишту Републике Србије, по претходно прибављеном мишљењу комисије коју образује градоначелник.

„Годишњи програм се састоји из три дела. Најзначајнији део је, вероватно, онај који предвиђа да накнада за давање у закуп у висини од 40 одсто остварених средстава припада Граду и да ће на то име Град остварити приход од 63 милиона 377 хиљада динара. Ради се о укупно нешто више од 7.000 хектара који су предмет овог програма. Сваке године је мање и мање, због тога што је измењен закон. За разлику од неке претходне праксе, када је ово земљиште давано у закуп на годину дана, сада постоји могућност за давање у закуп на 10 и више година. Тридесет одсто иде на лицитацију, а остало се дели пре свега сточарима и без накнаде се даје на коришћење образовним, социјалним и другим институцијама“, нагласио је Балинт Пастор.

Уз констатацију да је данашња прес-конференција одржана у складу са новоуведеном праксом да се пре одржавања седница градске скупштине одржи прес-конференција како би се и новинари, и грађани упознали са темама о којима ће се расправљати на следећој седници Скупштине града, Балинт Пастор је подвукао да ће се на четвртој редовној седници Скупштине града Суботице поштовати све препоручене епидемиолошке мере.