Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Међународни дан људских права - 10. децембар

10.12.2020.

На данашњи дан 10. децембра 1950. године Генерална скупштина Уједињених нација установила је Међународни дан људских права. Две године раније, такође 10. децембра потписана је Универзална декларација о људским правима и први пут у историји човечанства признато право свих људи на живот, слободу и сигурност, без икаквих разлика.

13829_3.jpg

Ова година је врло специфична што се тиче људских права. Нешто што се до  пре неколико месеци чинило незамисливим, немогућност слободног кретања и окупљања, постало је стварност. Ова криза озбиљно утиче на наш свакодневни живот и обликује наш јавни и лични простор.

Огроман друштвени, политички и правни изазов је ефикасно одговорити на пандемију и заштитити основне вредности односно људска права и слободе.

Чињеница је да се у борби са вирусом, није могло у потпуности очувати редовно функционисање друштва.  Заразна болест Covid-19 изненада нас је суочила са озбиљним изазовима, грађани су били суочени са ограничењем својих основних права и слобода која нису била виђена генерацијама. Потреба да се заустави ширење вируса, резултирало је усвајањем значајног броја мера, које предвиђају ограничење слободног кретања људи, чак и мере попут затварања и изолације.  Заједнички циљ ограничења основних права и слобода је био спречавање ширења вируса и заштита јавног здравља.

На ове мере најосетљивије су реаговали старији грађани, самохрани родитељи, особе жртве насиља у породици, људи са инвалидитетом и извесне категорије болесника.

Оно што је веома битно, јесте да се оствари баланс између неопходних ограничења због тренутне ситуације, а ради очувања и заштите јавног здравља и основних људсхих права и слобода.

Такође, неопходно је да сви покажемо још виши степен толеранције и стрпљења, како бисмо и уз очување како физичког, тако и психичког здравља, успели да превазиђемо ову глобално тешку здравствену ситуацију.

                                                                     Локални омбудсман Града Суботице
                                                                                   Ерика Тот Салаи