Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Град одговорно брине о води

15.12.2020.

Извршни директор ресора инвестиција и развоја ЈКП „Водовод и канализација“, Чаба Шанта, представник конзорцијума фирми „Sade“ из Београда, „Veolia Water“ из Француске и ГП „Градитељ“ из Новог Сада, Петар Бјеговић, и представник главног консултанта „iC consulenten“ из Беча, Мухамед Весели, потписали су данас записник о примопредаји радова на изградњи Постројења за прераду воде на другом централном градском комплексу водоснабдевања Водозахват II на Магнетним пољима, изграђеног у оквиру Пројекта за унапређењe водних система града Суботице који је реализован на основу Одлуке и Уговора о зајму са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и донације Европског заједничког фонда за Западни Балкан. Уговорена вредност инвестиције износи око 5,5 милиона евра. Свечаном потписивању записника о преузимању новог објекта присуствовали су председник Скупштине града Суботице, др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint), заменик градоначелника Суботице Имре Керн, представници ЕБРД банке и Одељења за операције Делегације ЕУ у Србији, члан Градског већа задужена за област комуналних делатности и развоја, Чила Голи, и Ђерђ Шугар, директор ЈКП „Водовод и канализација“.

13837_1.jpg 

Уз констатацију да данашњој свечаности присуствује у двострукој улози: као председник Скупштине града Суботице и актер ратификације једног међународног споразума – за који је у својству народног посланика гласао 2012. године у Народној скупштини Републике Србије – захваљујући коме се остварује и овај пројекат, Пастор је истакао да је Пројекат за унапређење водног система града Суботице реализован на основу Одлуке и Уговора о зајму са ЕБРД банком, потписаних 2012. године на 11 милиона евра и донације Европског заједничког фонда за Западни Балкан у износу од 2,5 милиона евра.

„Захваљујући овом пројекту, изведеном у четири фазе, од јесени 2017. године изграђено је око девет километара колектора и секундарне канализационе мреже и око 11 километара магистралне и секундарне водоводне мреже, али најбитнији елемент овог пројекта је Постројење за побољшање квалитета воде захваљујући коме ће становници Палића, МЗ 'Нови град' и МЗ 'Радановац' моћи да користе много квалитетнију воду. То је битно и због развоја инфраструктуре и побољшања услова живота грађана, али је и те како битно и због развоја туризма, пре свега на Палићу“, нагласио је Балинт Пастор.

Заменик градоначелника Имре Керн је рекао да су 2001. године, када је почело да се размишља о изградњи новог пречистача отпадних вода у Суботици и на Палићу, оставрени први контакти са ЕБРД банком и да су ти преговори неколико година касније успешно завршени.

„Почетком изградње пречистача отпадних вода успостављена је одлична сарадња са ЕБРД банком и европским финансијским институцијама. Захваљујући том успешном пројекту, отворили су се и нови фондови. Током протеклих петнаестак година у водовод и канализацију у Суботици укупно је уложено близу 40 милиона евра. То је велики успех и 'Водовода', и градске власти која је подржала те пројекте. То је важно и за грађане Суботице, јер једини у Србији имају комплетно све услуге на европском нивоу. Имамо питку и чисту воду без арсена и других хемикалија, а европским стандардима одговара и Пречистач отпадних вода“, истакао је Керн и позвао грађане да се у што већем броју прикључе на изграђену водоводну и канализациону мрежу.

Регионална директорка ЕБРД-а за Западни Балкан и директорка Канцеларије у Београду, Жужана Харгитаи, подвукла је да се нада да ће се „све више градова у Србији угледати на Суботицу када је реч о инвестирању у инфраструктуру за прераду отпадних вода“.

Мартин Клауцке, из Одељењa за операције при Делегацији ЕУ у Србији изјавио је да европске интеграције за Србију нису апстрактна ствар и да је то нешто што људи могу да виде и осете у својим домовима, кроз чистију и сигурнију воду за њих и њихову децу.

„Заштита животне средине значи заштиту људи. То је оно што ЕУ заправо подразумева: бољи живот за своје грађане“, поручио је Клауцке.

Директор ЈКП „Водовод и канализација“, Ђерђ Шугар, навео је, између осталог, да филтер станица за третман сирове воде капацитета 80 литара у секунди, резервоар за балансирање потрошње воде од две и по хиљаде кубика, црпна станица високог притиска од 200 литара у секунди и објекти за третман муља насталог из сирове воде, представљају најзначајнију изграђену инфраструктуру овог постројења и представљају деценијски грађевински, технички и технолошки подухват града Суботице.

„Данашњи дан представља прекретницу у оквиру овог пројекта, јер инвеститор стиче право и обавезу да управља овим новим објектом и да се перманенто уверава да карактеристике овог постројења задовољавају захтеве који су дефинисани пре почетка његове изградње. На основу свега учињеног у протеклом периоду, инвеститор очекује да на пролеће наредне године пијаћа здрава вода стигне у свако домаћинство овог града, у Велики Радановац и на Палић“, истакао је Ђерђ Шугар.

13837_3.jpg