Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Генерални конзулат Мађарске донирао 5.000 евра за кухињу у ОШ „Хуњади Јанош“ у Чантавиру

21.12.2020.

Генерални конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици, Естер Чалокези, и председник Скупштине града Суботице, др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint), данас су директорици Основне школе „Хуњади Јанош“ у Чантавиру Дори Сабо Кеченовић предали помоћ Генералног конзулата Мађарске у виду донације у износу од 5.000 евра за реновирање и опремање кухиње којом ће бити омогућена исхрана малишана који похађају обданиште у оквиру ове школе. Уз подршку Генералног конзулата и Града Суботице створиће се услови за отварање целодневног боравка за предшколску децу у обданишту ОШ „Хуњади Јанош“ што ће за родитеље, посебно оне запослене, представљати велику помоћ.

 13846_1.jpg

Естер Чалокези је, том приликом, изјавила да, иако ситуација не омогућава да се на уобичајени начин припремимо за празнике, не смемо да заборавимо да је ово период доброчинства и да су саставни део дипломатских активности увек биле каритативне, добротворне делатности.

13846_2.jpg

„Председник Скупштине града Суботице, др Балинт Пастор, обилазио је терен и снимао праве потребе за помоћ, па смо се тим поводим удружили и нашли заједничко решење да на његов предлог наш Генерални конзулат донацијом од 5.000 евра обезбеди кухињу за обданиште основне школе у Чантавиру. То је једна добро усклађена добротворна акција, чији су добитници управо деца. Образовно-васпитне установе имају огромну одговорност, а драго нам је што им на овај начин можемо да помогнемо. Обданиште и породица заједно припремају децу за живот да буду поштени и да то поштење и поштовање касније преносе на генерације које долазе. Тако посматрајући, обданиште је инвестиција која ће нам се сигурно исплатити у будућности. Данашњи дан је празник за нас, а драго нам је што можемо допринети да овај дан буде празник и за ову заједницу“, истакла је Естер Чалокези.

Уз изражавање захвалности генералном конзулу Естер Чалокези на залагању да Генерални конзулат Мађарске у Суботици донацијом у висини од 5.000 евра подржи дневни боравак обданишта које функционише у оквиру ОШ „Хуњади Јанош“ у Чантавиру, Пастор је истакао да се опремање обданишта за целодневни боравак деце реализује у више фаза.

„У септембру ове године целодневни боравак обданишта ове школе постао је део мреже предшколских установа града Суботице. Претходно је средствима Мађарске обновљен објекат, тренутно су у току радови на обнови и модернизацији грејања у објекту за које је Град Суботица обезбедио 1,2 милиона динара, а последња карика у овом ланцу је донација Генералног конзулата. Тих 5.000 евра биће уложено за опремање кухиње у обданишту ове школе“, навео је Пастор.

13846_3.jpg 

Према његовим речима, након тога стећи ће се сви технички и инфраструктурни услови да целодневни боравак обданишта може да функционише и да око 150 малишана игра и учи у овом објекту осам часова дневно.

„За родитеље који су запослени изузетно је битно да у нормалним условима своју децу могу да оставе тих осам сати. Без функционисања кухиње, то је било могуће само четири сата дневно. Стварање могућности за целодневни боравак деце у овом објекту доказ је како Град Суботица и Генерални конзулат Мађарске могу да сарађују и сигуран сам да ће се то наставити и у будућности. Свим запосленика у ОШ 'Хуњади Јанош' желим успешан рад након празника и да се што пре врате нормалним радним обавезама, што претпоставља да ће и епидемија вируса корона остати иза нас“, нагласио је Балинт Пастор.

У име колектива ОШ „Хуњади Јанош“ и своје име на донацији се захвалила директорица Дора Сабо Кеченовић. Она је казала да у обданишту има око 150 деце и да школу похађа 495 ученика.

Догађају су присуствовали заменик градоначелника Имре Керн и члан Градског већа задужена за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, Харгита Ерчи.

 13846_4.jpg