Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена пета седница Скупштине града

22.12.2020.

„На дневном реду пете седнице Скупштине града сутра ће бити 45 тачака, међу којима је најважнија Доношење Одлуке о буџету Града Суботице за 2021. годину. За сваку похвалу је што се овако важна одлука не доноси у последњем тренутку, као што је то био случај ранијих година. Осим прошле, сва заседања од 2007. године на којима се одлучивало о буџету била су одржавана на самом крају године, од 27. до 30. децембра“, изјавио је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући. 

13850_1.jpg 

Навео је да ће се на дневном реду пете редовне седнице Скупштине града наћи три плана детаљне регулације, а то су доношење Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације за простор источно од пруге Суботица–Сента и јужно од пруге Суботица–Сегедин у Суботици, доношење Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације за део простора између постојеће и планиране трасе железничке пруге Београд–Суботица у Александрову и доношење Одлуке о доношењу Плана детаљне регулације за уређење и изградњу верских комплекса и комерцијалних садржаја поред Сенћанског пута.

„Први план детаљне регулације се односи на подручје пруге Суботица-Сента и Суботица-Сегедин. Ту се ради о усаглашавању плана нижег реда са планом вишег реда и измештању дела магистралног гасовода, а редефинише се и усклађује саобраћајно решење - повез Сенћанског пута и улице Ђорђа Натошевића у Суботици. Други план детаљне регулације односи се на подручје пруге Београд-Суботица. Као што знате, из центра града ће се изместити градски затвор, решавају се и прилазне улице, а биће и комерцијалних функција и могућност инвестирања на том подручју, с обзиром на то да се ради о једном од улаза у град и да су те локације обично интересантне. Трећи план детаљне регулације односи се на изградњу верских комплекса и комерцијалних садржаја поред Сенћанског пута. То је подручје где је Бунарић, биће комерцијалних и верских садржаја као што је, примера ради, евангелистичко комплекс одмаралиште за верско-рекреативну наставу, поред већ постојећих садржаја, а ради се о изузетно значајном комплексу и за католике и за православце“, истакао је Пастор.

Измениће се, додао је, програм пословања за 2020. годину за неколико јавних предузећа, конкретно ЈКП „Чистоћа и зеленило“, ЈКП „Стадион“, Друштва са ограниченом одговорношћу за управљање чврстим комуналним отпадом „Регионална депонија“ и ДОО „Парк Палић“, а биће и неколико десетина тачака везаних за кадровска решења јер 29. децембра истичу мандати у управним и надзорним одборима у: ЈКП „Суботичке пијаце“, Туристичкој организацији, Зоолошком врту, Савременој галерији, Дечјем позоришту, Историјском архиву, Арт биоскопу, Градском музеју, Апотеци Суботица, Фондацији за помоћ при лечењу тешко оболеле деце и омладине , фондацијама „Данило Киш“ и „Експекто“ и Фонду „Dr Rehák László“.

Изабраће се, казао је, и чланови два савета, односно комисије за које на прошлој седници нису изабрани нови чланови јер им мандат истиче 29. децембра, а то су Савет за здравље и Комисија за координацију инспекцијског надзора.

Говорећи о буџету за 2021. годину, Пастор је нагласио да је буџет Града Суботице планиран одговорно.

„Приходи су планирани у висини од 5,7 милијарди динара, а расходи у износу од 6,1 милијарди динара, што значи да је планиран дефицит у висини од 414 милиона динара. То је у оквиру законом предвиђених оквира. Планирани приходи и расходи су испод нивоа који је недавно одређен ребалансом и значајно су мањи у односу на планирани буџет за 2020. годину. У међувремену драстично су се промениле околности због епидемије тако да је буџет у потпуности реалан и остварив. Када је реч о инвестицијама, буџет је у складу са садашњим стањем, изузетно рестриктиван, али ће се створити могућности за завршетак великих капиталних инвестиција, ту пре свега мислим на Народно позориште, на аква парк, Геронтолошки центар и 'Колевку. Поред завршетка тих великих инвестиција биће и мањих пројеката, а посебна пажња је посвећена обезбеђивању средстава удружењима која делују  у области културе, информисања и заштите животне средине“, истакао је Балинт Пастор.

Када је реч о приходној страни буџета окосница извора су порези на плате у износу од 2,9 милијарди динара, рекао је Балинт Пастор, и додао да су  планирана средства у висини од 1,2 милијарде динара из пореза на имовину.