Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана пета седница Скупштине града Суботице

23.12.2020.

На петој седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће, укупно је усвојено 45 тачака дневног реда. Одборници су, између осталог, донели Одлуку о буџету Града Суботице за 2021. годину,  Одлуку о доношењу Плана детаљне регулације за простор источно од пруге Суботица–Сента и јужно од пруге Суботица-Сегедин у Суботици, Одлуку о доношењу Плана детаљне регулације за део простора између постојеће и планиране трасе железничке пруге Београд–Суботица у Александрову и Одлуку о доношењу Плана детаљне регулације за уређење и изградњу верских комплекса и комерцијалних садржаја поред Сенћанског пута.

13853_1.jpg 

Усвојени обим буџета града Суботице за 2021. годину износи 6.374 милиона динара, што је за 14,63 одсто мање од обима утврђеног ребалансом буџета за 2020. годину. Укупно планирани приходи и примања буџета остварени по основу продаје нефинансијске имовине за 2021. годину износе 5.738.718.000 динара, a укупно планирани расходи и издаци за набавку нефинансијске имовине 6.152.923.000 динара. Планирани буџетски дефицит износи 414.205.000 динара. За покриће буџетског дефицита, за издатке за набавку финансијске имовине у износу 20.700.000 динара и за издатке за отплату главнице дуга у износу 200.600.000 динара планирана су примања од продаје финансијске имовине и пренета неутрошена средства из претходне године.

У буџету града Суботица за 2021. годину уравнотежена је приходовна и расходовна страна, у складу са фискалним правилима које дефинише Закон о буџетском систему, којим се фискални дефицит локалне власти ограничава на износ до 10 одсто њених прихода у тој години, а може настати само као резултат јавних инвестиција. Планирани фискални дефицит у висини од 434.905.000 динара износи 7,95 одсто прихода планираних за 2021. годину.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, закључујући расправу о буџету, рекао да је уобичајено да се буџет пројектује на основу макроекоеномских параметара и очекиване реализације прихода буџета у претходном периоду, да се пандемија вируса корона одразила на кретање прихода буџета у току 2020. и проузроковла пад очекиваних прихода и да је  планирање буџета за 2021. годину велики изазов, с обзиром на то да је и даље присутан висок степен неизвесности у погледу опоравка привреде.

„Приликом планирања расхода извршен је распоред средстава у односу на обавезе чије измирење је приоритетно. Рационалним и економичним приступом, планирани расходи за робе и услуге умањени су за 164 милиона динара у односу на ребаланс 2020. године. Субвенције су планиране у мањем износу за 260 милиона динара, а остали расходи умањени су за 36 милиона динара. Трошкови функционисања органа града и расходи за јавни дуг планирани су у мањем износу за 93 милиона у односу на 2020. годину. Уштеде у буџету усмерене су у веће издавајање за област образовања и здравства“, навео је градоначелник Бакић.

Истакао је да структура предложених расхода буџета показује да се, поред обезбеђивања комуналних услуга и наставка започетих инвестиција, водило рачуна и о социјалној компоненти.

13853_2.jpg 

„Планирана издвајања за социјалну помоћ најугорженијем становништву нису се умањивала у односу на издвајања у 2020. години. Само је за накнаде за социјалану заштиту издвојено 123 милиона динара, а за потребе народне кухиње 40 милиона динара. За потребе примарне здравствене заштите издвојено је 119 милиона динара.  У односу на 2020. годину више средстава опредељено је за област образовања. За предшколско образовање опредељено је 813 милиона динара, за основно образовање 288 милиона динара, за средње образовање 186 милиона динара, а за студенте је предвиђено 14 милиона динара“, рекао је градоначелник Бакић.  

Нагласио је да се, узимајући у обзир пад привредне активности као последице пандемије, опрезно пришло креирању инвестиционе компоненте буџета и да су приоритет у планирању капиталних пројеката за 2021. годину имали започети пројекти.  

Одборници су донели и Одлуку о прихватању преноса удела без накнаде Граду Суботици у капиталу привредног друштва „Full protect“ д.о.о. Београд, решења о давању сагласности на прву измену Програма пословања ЈКП „Чистоћа и зеленило“ за 2020. годину, измену Програма пословања ЈКП „Стадион“, прву измену Програма пословања Друштва са ограниченом одговорношћу за управљање чврстим комуналним отпадом „Регионална депонија“ и измену и допуну Програма пословања ДОО „Парк Палић“.

На данашњој седници донето је и више решења о именовању чланова управних и надзорних одбора у јавним предузећима, установама и фондацијама. Донето је и Решење о именовању председника, заменика председника и чланова Савета за здравље и Решење о изменама Решења о образовању Комисије за координацију инспекцијског надзора над пословима из изворне надлежности Града Суботице, као и више решења о разрешењу и именовању чланова школских одбора у неколико суботичких основних и средњих школа.

13853_3.jpg
Гласање о буџету Града Суботице за 2021. годину