Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворена нова читаоница Градске библиотеке

28.12.2020.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Суботице Стеван Бакић, председник Скупштине града др Балинт Пастор, председник Мађарског националног савета Јене Хајнал и директор суботичке Градске библиотеке, Драган Роквић, присуствовали су данас свечаном отварању нове, функционалне, модерне и по свим стандардима Европске уније изграђене читаонице Градске библиотеке. Укупна вредност ове инвестиције, започете у септембру ове године, износи око 600.000 евра.

 13857_1.jpg

Иштван Пастор је, тим поводом, казао да је Градска библиотека институција која свима нама представља базу за очување идентитета, и да је због тога овакво улагање било неопходно, како бисмо сачували идентитет и наставили са даљим истраживањима.

Навео ја да је пројекат започет уочи припрема за обележавање 125. годишњице суботичке Градске библиотеке, да су током протеклих седам година завршене разне фазе уређења установе и да данашњи догађај само заокружује читаву ову причу.

„Због тога сам посебно задовољан. Обезбедили смо више од 600.000 евра за ову инвестицију и то није мала ствар. Желим  да се захвалим Јенеу Хајналу који је имао лавовску улогу у читавом овом подухвату. Требало је смислити, запаковати и сервирати ову причу како би иза свега тога била једна позитивна одлука која ће из године у годину омогућити реализацију овог пројекта. То се десило током претходних годинa и захваљујем се председнику Хајналу, понајвише због тога што имамо сијасет оваквих пројеката и по читавој Војводини. У Суботици смо, поред изградње читаонице, урадили много почевши од Синагоге, па до реконструкције 'Жуте куће', наставка улагања у Народно позориште, а надам се да ћемо следеће године приступити пројекту рестаурације и очувања велике Бискупске цркве“, нагласио је Иштван Пастор.

Градоначелник Бакић је рекао да нова читаоница уводи светски стандард библиотекарства у суботичку Градску библиотеку и да га посебно радује што се то дешава управо на 130. годишњицу њеног оснивања.

„У овом свечаном тренутку прилика је да се сетимо и највећег прегаоца за оснивање библиотеке, професора Иштвана Ивањија, затим оних који су дали свој допринос њеном развоју и унапређењу, попут Јована Манојловића, Мије Мандића, Исидора Милка, Винка Зомборчевића, Блашка Војнић Хајдука, Алексе Ивића, Густава Тонча, као и осталих  оснивача, управника, донатора и добротвора овог храма књиге. Иво Андрић је приликом посете нашој библиотеци рекао 'Основу имате добру, само се старајте да надограђујете'. И ова читаоница је управо надоградња свега онога што су нам поменути великани оставили“, истакао је градоначелник Бакић.

У Србији се, додао је, никада није више улагало у културу и духовност него у протеклих осам година.

„Захваљујући културној политици Владе Србије и председника Александра Вучића, обновљен је Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности и безброј таквих здања широм наше земље, са потпуно завршеним храмом Светог Саве као врхунцем. Захваљујем се Фондацији ’Бетлен Габор’ и Мађарској која је омогућила финансирање овог објекта. Ова помоћ  Мађарске суботичкој библиотеци плод је најбољих односа наше две земље у историји њиховог постојања. Честитам колективу и свим Суботичанима и желим срећан рад на чувању, проучавању и представљању наше културне баштине“, нагласио је градоначелник Бакић.

Балинт Пастор је казао да је мишљења да све оно што чини дух Суботице треба неговати, очувати, реконструисати, али да то, како је рекао, не значи да би точак историје требало да стане и да, у овом случају, грађани, истраживачи и професори не треба да користе све модерне могућности које би требало да красе истраживања 21. века.

„Због тога је ова инвестиција савршена, јер ће наши истраживачи и сви они коју буду долазили у суботичку Градски библиотеку моћи да стварају на начин како то могу да чине њихове колеге у европским и светским метрополама. То значи да је Градска библиотека Суботица испред многих, не само у држави него и у нашем окружењу. Надам да ће истраживачи и грађани из Суботице, наше државе и окружења користити ове могућности које су им од данас на располагању", рекао је Пастор.

Истакао је да ћемо, када будемо обновили комплетну зграду Градске библиотеке, моћи да кажемо да ова институција испуњава све оне услове које захтева једна модерна библиотека.   

„Са друге стране, моћи ћемо да кажемо и да смо конзервирали и очували зграду која је била симбол Суботице до изградње Градске куће, Синагоге и зграда на Палићу. Ова зграда је, подсетићу, старија од набројаних грађевина и била је симбол Суботице до њихове изградње, имала је неколико намена у својој историји, али се већ деценијама препознаје као зграда Градске библиотеке у Суботици. Захваљујем се свима који су помогли да се овај пројекат реализује и што су цртежи направљени тако да резултирају ово  чудо у коме можемо да уживамо“, рекао је Балинт Пастор.

Говорећи о јубилеју и овој инвестицији, Драган Роквић је казао да су упркос тешкој години успели да заврше пројекат о којем су претходне генерације сањале.

„Успели смо у својим плановима да изградимо једну савремену читаоницу, али ту не стају наше амбиције, и стога смо израдили и идејно решење реконструкције Градске библиотеке, на чему ћемо радити у наредном периоду. Сагледали смо наш даљи развој и предузели смо већ неке кораке ка модернизацији, а успут ћемо да чувамо, конзервишемо и рестаурирамо заоставштину Ференца Рајхла који нам је оставио ову велелепну палату“, рекао је Роквић.

Присутнима су се обратили и идејни пројектант комплетне реконструкције Градске библиотеке, архитекта Живка Радуловић Ражнатовић, и председник Мађарског националног савета Јене Хајнал

Изградњу савремене читаонице реализована је уз помоћ Фондације „Бетлен Габор“ која је обезбедила средства уз подршку Мађарског националног савета и Владе Мађарске. Градска библиотека основана је 1890. године при Гимназији, што је чини најстаријом установом културе у Суботици.

13857_2.jpg