Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: Током пандемије нису обустављани радови на капиталним пројектима

29.12.2020.

„Ова година је била јако тешка, приоритет је била борба за живот и здравље грађана, али и у тим условима успели смо да постигнемо одређене успехе на пољу инвестиција. На централном градском тргу, на простору некадашње Зелене фонтане који је више од деценије био урушаван, изградили смо прелепу, модерну партерну фонтану која је оплеменила Трг слободе, на задовољство свих грађана Суботице. Улагали смо у студентске домове и школе, радило се и на објектима Геронтолошког центра, а санацијом постојећег и изградњом три нова објекта комплетно се реконструише и Дом за децу ометену у развоју 'Колевка'. Након реализације ове инвестиције, која би требало да се оконча до краја децембра 2021. године, 'Колевка' ће по условима које пружа својим корисницима из области социјалне и здравствене заштите бити једна од најрепрезентативнијих установа не само у нашој земљи него и у региону. Посебно бих нагласио да током пандемије нису обустављани радови на капиталним пројектима. У моментима њеног најјачег удара одређени извођачи радили су са 50 одсто капацитета и зато је дошло до померања уговорених рокова на појединим пројектима“, изјавио је градоначелник Суботице Стеван Бакић на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући, осврћући се на реализовано у 2020. години.

 13861_1.jpg

Уз подсећање да су током године обновљене и уређене бројне улице и саобраћајнице у граду, градоначелник је истакао да се у следећој години очекује коначна реализација двa кључна капитална пројекта, а то су адаптација, реконструкција и доградња зграде Народног позоришта и изградња спа центра са аква парком на Палићу.

„Окончањем ових пројеката обогатићемо како културну, тако и туристичку понуду нашег града. Трудићемо се да на прави испратимо све планове и активности републике и покрајине, као и претходне четири године током којих смо од покрајине и републике имали највећу, као никада до сада подршку“, рекао је Бакић.

Нагласио је да је један од највећих изазова за актуелну градску власт била финансијска стабилност буџета Града.

„Буџет је претрпео озбиљне последице, очекивани приливи нису се реализовали. На једној од седница Скупштине града рекао сам да је у нормалним условима прилив у буџет Града око 450 милиона, а у овим околностима вируса коронa негде око 300 милиона динара. То је на једном кварталу 450 милиона динара мање, а то су озбиљна средства. Упркос свим проблемима и последицама пандемије, успели смо да стабилизујемо финансије. Квалитетно смо урадили ребаланс буџета, који је усвојен у октобру 2020. године“, рекао је Стеван Бакић.

Он је изразио огромну захвалност председнику Александру Вучићу, Влади Србије и Министарству финансија на челу са министром Синошом Малим јер су, како је навео, са 200 милиона динара из текућих буџетских резерви помогли буџет Града Суботица да санира последице изазване пандемијом.

„То је највећа помоћ коју је добила једна локална самоуправа у нашој земљи, а председник Александар Вучић је по ко зна који пут показао  колико му је стало до Суботице и њених грађана. У складу са новим околностима израдили смо одговоран и рационалан буџет за 2021. годину у којем смо планирали уштеде на рачун Града, а очували сва она кључна давања која иду ка грађанима и средства потребна за најважнија јавна улагања“, казао је градоначелник Бакић.

Говорећи о урађеном у области културе, истакао је да је поносан што су и ове године у најтежим околностима одржане традиционалне градске манифестације.

„Одржан је Фестивал eвропског филма Палић, Међународни фестивал позоришта за децу и традиционална манифестација 'Завичајни дани', а били смо домаћини и великим културним догађајима, попут пројекта „Филмхармонија“ којим се и суботичкој публици представила Загребачка филхармонија. Прилагодили смо се и поштовали све мере, а обезбеђена су и финансијска средства за све пројекте које је Град подржао путем конкурса“, навео је градоначелник.

 13861_2.jpg

Уз констатацију да су спортске активности можда и највише трпеле од пандемије на глобалном нивоу, подсетио је да је наш град у тренуцима повољне епидемиолошке ситуације био домаћин значајним међународним спортским догађајима, попут боксерског турнира „Војвођанска златна рукавица“, Кампа атлетских нада, Међународне веслачке регате „Vojvodina open“ и првог међународног тениског турнира у пандемијским условима.

„Унапредили смо сарадњу са Спортским савезом Србије и Спортским савезом града Суботице. Финансирање спортских активности из буџета града није било угрожено, а улагало се са покрајином и у спортску инфраструктуру, како школску тако и јавну“, казао је Бакић.

Он је подвукао да је највише поносан на урађено у области социјалне заштите.

„Поред улагања у објекте важне за социјалну заштиту, попут 'Колевке' и Геронтолошког центра, током године спровели смо многе активности везане за унапређење ове области у нашем граду и могу да кажем да смо ту једна од најбољих локалних самоуправа у Србији. Наставили смо да пружамо услугу персоналног асистента деци са инвалидитетом и сметњама у развоју, чиме смо пружили велику подршку родитељима који годинама нису имали адекватну помоћ у свакодневним активностима. Ову услугу ћемо наставити да уређујемо, унапређујемо и финансирамо и следеће године“, најавио је Бакић.

Изразио је задовољство што је јавност поздравила одлуку Града Суботице да се средства предвиђена за дочек Нове године  преусмере у Фондацију за лечење тешко оболеле деце, као и за младе таленте и студенте.

„Желим да кажем нашим суграђанима да је за нас брига о деци правило, а не изузетак и да ћемо увек издвајати значајна средстава за подршку њиховом лечењу“, поручио је градоначелник Бакић.

Он је, на крају, изразио захвалност свим лекарима, медицинском и немедицинском особљу на херојској борби са пандемијом.

„Иако је речено много пута, и овом приликом желим да се захвалим лекарима и медицинском и немедицинском особљу суботичке Опште болнице на свему што, борећи се са пандемијом, чине за наш град и његове грађане. Ово говорим са емоцијама, јер сам и сам био сведок коју жртву они подносе и колико често ризикују своје животе да би заштитили животе других“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.