Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У суботичким основним и средњим школама обележен Савиндан

27.01.2021.

Основне и средње школе у Суботици данас су, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, свечано прославиле школску славу Светог Саву. Савиндан се у образовно-васпитним установама обележио радно и свечано, без наставе, уз пригодне програме и ломљење славског колача. Градоначелник Суботице Стеван Бакић присуствовао је обележавању школске славе Светог Саве и Дана школе у Основној школи „Свети Сава”, у Месној зaједници „Александрово“.

13900_1.jpg 

Уз изражавање задовољства што је позван да буде гост на школској слави, уједно и дану ОШ „Свети Сава“ која носи име по Светом Сави чији празник данас прослављамо, градоначелник Бакић је, обраћајући се на пригодној свечаности уприличеној тим поводом у овој школи, подсетио да је Савиндан, као један од најстаријих државних празника у нашој земљи, 1840. године покренуо Атанасије Николић, човек који је одрастао и школовао се у нашој бачкој равници, да би касније постао сарадник кнеза Милоша Великог и један од највећих умова наше историје.

„Од тада славимо првог српског просветитеља, Светог Саву, као духовног покровитеља нашег образовног система“, рекао је градоначелник Бакић.

На идеалима светосавља, додао је, стасао је и најпознатији великан родом из вашег лепог Александрова, др Јован Пачу.

„Осим што је био један од првих школованих српских пијаниста, био је и лекар и посвећени борац за очување културе и идентитета српског народа. Данас се, на овај празник просвете и духовности, поносно сећамо њега и свих оних личности из Суботице и Војводине, које су свој живот посветиле највишим идеалима и највећем добру свих људи који живе на овом простору“, казао је Бакић.

13900_2.jpg

Нагласио је да данас цела Србија, на свечаностима у Београду, враћа дуг оцу Светог Саве, великом жупану Стефану Немањи, потоњем Светом Симеону, и да сви нивои државне власти улажу како у културу сећања на прошлост, тако и у све оно што ће обезбедити бољу будућност.

„Тако је, у протекле четири године, уложено 500 милиона динара у суботичке школе. Од тога је Град Суботица у школу 'Свети Сава' уложио нешто више од девет милиона динара у централни објекат и преко 4,6 милиона динара у одељење на Бикову. Покрајинска влада је помогла све пројекте са 9,7 милиона динара и захваљујући тој сарадњи окупљени смо данас у модерној фискултурној сали. Школски објекат је добио нове прозоре, реновирана је кантина, а ученици се коначно баве спортом на новом терену за рукомет, мали фудбал и кошарку, који је замењен први пут од 1978. године. Завршена је и прва фаза обнове тоалета и ту ће школа добити сву потребну даљу подршку“, навео је градоначелник Бакић.

Град Суботица, истакао је, остаје посвећен побољшању услова рада у свим школама, од најмање сеоске, до највеће градске.

„Пандемија корона вируса је отежала финансирање и променила многе планове али ћемо, у партнерству са републичком и покрајинском влашћу, увек пронаћи начин да подржимо кључне пројекте за суботичке школе и да сваког Савиндана имамо чиме да се похвалимо пред нашом децом, за коју радимо“, поручио је Стеван Бакић.

13900_3.jpg

Дан школе и школска слава у ОШ „Свети Сава“ обележени су уз Светосавску химну и пригодан програм који су с великим трудом и љубављу припремили наставници и ученици ове школе. Ломљење славског колача и освештање славског жита обавио је отац Гордан Увалић, парох александровачки, а присутнима се обратио и директор ОШ „Свети Сава“, Новица Павловић.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић присуствовала је  пригодним свечаностима уприличеним поводом обележавања школске славе Светог Саве у Средњој медицинској школи, ОШ „Јован Микић“, ОШ „Иван Горан Ковачић“ и ОШ „Матко Вуковић“ где су отворени шести по реду „Дечји светосавски дани“ који ће, под мотом  „Не престајем бити дететом, јер се храним вечно младом мудрошћу неба“, трајати до 3. фебруара.

Члан Градског већа задужен за област образовања и културе, Милош Николић, присуствовао је пригодној свечаности уприличеној поводом обелeжавања Савиндана у Гимназији „Светозар Марковић“ и отварању манифестације „Дечји светосавски дани“ у ОШ „Матко Вуковић“.

 13900_4.jpg