Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Договорена интензивнија сарадња Суботице и Египта

30.01.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас, у Градској кући, са амбасадором Арапске Републике Египат у Београду Амр Алгувејлијем, са којим је разговарао о односима две земље, робној размени овог региона са Египтом и јачању сарадње на локалном нивоу, а прихваћена је и иницијатива да се Суботица прикључи сарадњи привредних комора Војводине и Александрије.

 13915_1.jpg

Градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима након сусрета у Зеленој Сали Градске куће, рекао да су дипломатски односи Београда и Каира ушли у 113. годину и да је амбасадор Алгувејли први дипломата Египта који је после више од две деценије посетио Суботицу.

„Током срдачног сусрета констатовали смо да су традиционално добри и пријатељски односи између Египта и Србије чврста основа за даље унапређење свеукупних односа наше две земље, али и за јачање сарадње на локалном нивоу. Амбасадору Алгувејлију представио сам привредне, инвестиционе, културне и туристичке потенцијале Суботице и Палића, као и пројекте који се тренутно реализују. Сложили смо се у оцени да  простора за квалитетну сарадњу има у готово свим привредним гранама, посебно у областима пољопривреде, туризма, културе и ИТ сектору“, истакао је градоначелник Бакић.

Навео је и да су се осврнули и на сарадњу Египта и предузећа са територије Регионалне привредне коморе SubotСевернобачког управног округа.

 13915_2.jpg

„На подручју Региона, укупна робна размена са Египтом у периоду јануар-новембар 2020. године износила је 300.000 долара. Иако је спољнотрговинска размена за 197 одсто већа  од оне која је остварена у истом периоду у 2019. години и динамика раста извоза два пута већа од динамике раста увоза, присуство наших предузећа и робе на тржишту у Египту још увек је скромно. Та сарадња би, сагласили смо се, у наредном периоду требало да се прошири и интензивира“, нагласио је градоначелник Бакић.

Представници Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Александрије потписали су недавно споразум о сарадњи на онлајн конференцији у Новом Саду на којој су представљени потенцијали за будућу сарадњу пословних заједница, подсетио је градоначелник Бакић и додао да је договорено да се Суботица прикључи том процесу.

„Циљ нам је да се наша сарадња још ојача, на обострано задовољство“, поручио је градоначелник Бакић.

Амбасадор Алгувејли је рекао да је одушевљен културним богаством и привредним потенцијалом Суботице.

 „Имали смо врло конструктивне разговоре и то ће бити темељ за будућу сарадњу на пољима економије, трговине,  културе и туризма.  Договарали смо како да унапредимо сарадњу путем Привредне коморе Војводине, као и туристичке сарадње с обзиром на то да Београд и Каиро дели само три сата лета. Египат има 100 милиона људи и када би само део дошао сарадња у туризму би била много већа. Зато ћемо потенцијале Србије и Суботице представити нашим грађанима“, сматра амбасадор Алгувејли.

13915_3.jpg

Што се тиче пољопривредних производа, додао је, сарадњa може да се оствари у трговини пшеницом, кукурузом и другим производима које Србија извози, а ту је, како је рекао, и керамика и финални производи, као и ИТ сектор.

Амбасадор Алгувејли је, честитајући велики јубилеј, 130 година постојања Градске библиотеке Суботица, рекао да ће овој библиотеци поклонити књиге из Египта и чувене Александријске библиотеке.

„Чуо сам много о фестивалима који се одржавају у Суботици и била би нам част да доведемо различите трупе из Египта, а позвали би и културне раднике да посете Египат“, казао је Амр Алгувејли.

Састанку у Градској кући присуствовали су члан Градског већа задужен за област привреде Срђан Самарџић и шеф Кабинета градоначелника Сава Стамболић.

           13915_4.jpg