Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Састанак председника Скупштине града и заменика градоначелника са руководством Учитељског факултета у Суботици

02.02.2021.

На иницијативу руководства Факултета, др Балинт Пастор (dr. Pásztor Bálint), председник Скупштине града Суботице и Имре Керн (Kern Imre), заменик градоначелника примили су данас представнике Учитељског факултета на мађарском наставном језику у Суботици Универзитета у Новом Саду.

 13948_1.jpg

Проф. др Јосип Ивановић, декан Факултета и проф. др Жолт Наместовски продекан за финансијска питања и развој, говорили су о делатности и функционисању установе у тренутним околностима, о напредовању адаптације и реконструкције зграде и о даљим плановима за унапређење делатности и услова рада.

Др Балинт Пастор (dr. Pásztor Bálint) и Имре Керн (Kern Imre) су нагласили значај ове високошколске установе у образовању просветних радника на мађарском наставном језику која има дугу традицију у нашем граду, као и њену улогу у образовном и културном животу и изградњи идентитета.

Учесници састанка су констатовали да су се добијањем статуса самосталног факултета у оквиру Универзитета значајно поједноставили услови за коришћење могућности у правцу развоја како на инфраструктурном плану тако и у пословима организовања делатности ове установе која од свог оснивања има велику улогу у образовном, културном и јавном животу на мађарском језику у Војводини.

Суботица је град са дугогодишњом традицијом високошколског образовања, а одлуком Скупштине АП Војводине од 20. децембра 2019. године, Учитељски факултет на мађарском наставном језику стекао је исти  статус као и 13 осталих факултета у оквиру Универзитета у Новом Саду, јачајући тиме и улогу нашег града међу студентским градовима. Промена у правном статусу у великој мери доприноси поједностављењу административних и организационих послова и пројектне делатности, али се и даље суочавају са проблемима који произилазе из разлога што зграда седишта Факултета није у њеном власништву.

Учитељски факултет на мађарском наставном језику обавља своју делатност од 2006. године, а налази се у центру Суботице у тзв. Жутој кући. У јесен 2020. факултет је започео наставну годину са чак четири студијска програма основних академских студија (дипломирани учитељ, дипломирани васпитач, дипломирани комуникатор, васпитач) и два мастер студијска програма (мастер учитељ, мастер васпитач). Такође, континуирано се обезбеђују програми за стручно усавршавање (из педагогије, психологије и методике, модули за наставу информатике и српског као нематерњег језика) и организују се едукације у оквиру доживотног учења.

Влада Мађарске је у протеклих пет година обезбедила средства у износу од близу четири милиона евра из којих ће се зграда у којој се ова установа налази у потпуности обновити и опремити.

13948_2.jpg 

Председник Скупштине града др Балинт Пастор (dr. Pásztor Bálint) и заменик градоначелника Имре Керн (Kern Imre) су нагласили да ће се рад ове установе у складу са расположивим могућностима и даље подржавати уважавајући њен изузетан значај и досадашње истакнуте резултате.

                                                                         Служба за скупштинске послове