Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена шеста седница Скупштине града

03.02.2021.

„На дневном реду шесте редовне седнице Скупштине града заказаној за сутра, 4. фебруар, имаћемо укупно 27 тачака дневног реда, а окосницу ће чинити програми пословања 14 јавних и јавно-комуналних предузећа и друштава са ограниченом одговорношћу за 2021. годину. Као што сам крајем 2020. рекао да буџет годинама тако рано није био усвојен као прошле године и  сада могу да кажем да програми пословања тих предузећа и друштава са ограниченом одговорношћу никад овако рано нису били усвајани. Обично су се усвајали крајем фебруара или још касније, а сада ће већ почетком фебруара сва јавна предузећа добити сагласност на програме пословања за 2021. годину и моћи ће да почну са радом“, истакао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући.

13972_1.jpg 

Уз констатацију да је за овако рану припрему програма пословања био неопходан огроман труд, с обзиром на то да се ради о материјалу од укупно 2.000 страница, Пастор је изразио захвалност чланици Градског већа задуженој за област комуналних делатности, Чили Голи, секретару Секретаријата за комуналне послове, енергетику и саобраћај, Радославу Вукелићу, директорима јавно-комуналних предузећа и преводиоцима Скупштине града на преводу овако обимног материјала, што су омогућили да се овако рано доносе решења о давању сагласности на програме пословања јавно-комуналних предузећа за 2021. годину.

На дневном реду ће, навео је, бити и доношење Одлуке о доношењу Плана генералне регулације VI за делове зона „Мали Радановац“ и „Радановац“.

„Овим се ствара могућност за проширење планиране пословно-комерцијалне зоне Радановац, односно бивше II касарне 'Петар Драпшин', у циљу даљег развоја привредне зоне и обезбеђењa локација за нове инвеститоре. Утврђује се простор за централно гробље које је стратешки одређено Генералним урбанистички планом Суботица – Палић до 2030. године. Утврђује се и заштита природних вредности и животне средине за Радановачку слатину, а биће и нових стамбених објеката и зелених површина“, рекао је Пастор.

Скупштина ће, додао је, усвојити и План генералне регулације за насеље Мишићево које никада до сада није имало такав план, већ је, како је рекао, било обухваћено просторним планом који је документ нижег ранга.

Доношење Одлуке о доношењу Измене дела Плана детаљне регулације за део обалног појаса Палићког језера је трећа тачка дневног реда, казао је Пастор, наводећи да ће се ту изменити један мали део Плана.

„Пошто се ради о уважавању интереса власника земљишта један пут ће се отворити, односно изместити на том делу Палића“, објаснио је Пастор.

Рекао је да ће Скупштина донети и  Одлуку о категоризацији општинских путева и улица и да ће то бити у складу са новим Законом о путевима.  

Говорећи о тачки дневног реда везаној за доношење Програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине Града Суботице за 2021. годину, Пастор је  истакао да је за тај програм добијена сагласност Министарства за заштиту животне средине Републике Србије, што је био и предуслов за усвајање програма на седници Скупштине града.

„Предложеним програмом предвиђена је активности управљања заштитом животне средине, односно финансирање ове активности у висини од 33 милиона динара. За праћење квалитета елемената животне средине, мониторинг, а то се односи на квалитет ваздуха и остале елементе екологије планирано је 8,3 милиона динара, заштиту природе 11,3 милиона динара, управљање осталим врстама отпада 1,5 милиона динара и пројекат суфинансирања трошкова функционисања Регионалне депоније 91 милион динара. Оно што је новина и чега није било годинама уназад јесте стварање услова за расписивање конкурса за удружења грађана у области заштите животне средине. Предвиђена су средства и за ту намену и ускоро ће бити расписан конкурс за удружења грађана у вези теме која се односи на заштиту животне средине“, нагласио је др Балинт Пастор.