Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић састао се са делегацијом Олимпијског комитета Србије

09.02.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас, у Градској кући, са делегацијом Олимпијског комитета Србије (ОКС) коју је предводио председник Божидар Маљковић. Током сусрета разговарало се о условима и потребама најуспешнијих спортиста из Суботице и околине, актуелностима везаним за предстојеће Олимпијске игре у Токију и спортским програмима које ОКС реализује. Након састанка и обраћања медијима, председник ОКС уручио је две захвалнице: градоначелнику Бакићу за свеукупан допринос Града Суботице спорту и неговању олимпијских вредности, и Суботичанину Миодрагу Бардићу, донатору спомен-чесме суботичким освајачима олимпијских одличја, у знак искреног пријатељства и доприноса очувању олимпијског наслеђа.

13989_1.jpg 

Подсећајући да су се 23. фебруара 1910. године капетан Светомир Ђукић и још неколико официра 18. пешадијског пука војске Краљевине Србије састали у просторијама редакције листа „Ново време”, која се налазила на четвртом спрату београдског хотела „Москва“, и заједно одлучили да оснују Српски олимпијски клуб, градоначелник Бакић је изјавио да је током пријатног и конструктивног разговора са Божидаром Маљковићем и његовим сарадницима констатовано да је Суботица одувек била спортски град и да је у својој богатој спортској историји изнедрила много врхунских спортиста и више освајача олимпијских медаља.

Сагласили смо се, додао је, да то јасно указује да се у овом граду спорт воли, да му се посвећује велика пажња и да се у спортским колективима ради стручно и квалитетно.

„Оценили смо да у Суботици постоје одлични услови за припреме наших најбољих спортиста и репрезентативних селекција за предстојеће Олимпијске игре у Токију, у више спортских грана“, истакао је Бакић и навео да је барон Лајош Вермеш 26. августа 1880. године организовао Палићке спортске игре,  такозвану „Палићку олимпијаду“, а да су прве Олимпијске игре модернoг доба одржане 1896. године, у Атини.

Сложили смо се, рекао је, да би досадашња јако добра сарадња Града Суботице и Олимпијског комитета Србије у наредном периоду требало да се настави и подигне на још виши ниво.

13989_2.jpg

Уз изражавање срдачне добродошлице и захвалности на урученом признању и посети, градоначелник Стеван Бакић је Божидару Маљковићу честитао на поновном избору на функцију председника Олимпијског комитета Србије и драгим гостима пожелео добро здравље, пуно успеха у даљем раду и пријатан боравак у Суботици.

„У нади да ове године неће бити угрожено одржавање Олимпијских игара у Токију, свим спортистима из наше земље који буду наступили на Олимпијади желим, такође, добро здравље, да их мимоиђу повреде, да вредно тренирају и изборе добре резултате како би се радовала Суботица, како би се радовала цела Србија”, нагласио је градоначелник Бакић.

Божидар Маљковић је рекао да је својевремено, након игара ветерана бивше Југославије одржаних у овом граду, изјавио да Суботицу не види само као средину препознатљиву по мултинационалности и мултикултуралности, већ да је види и као мултивитаминску средину.

„Сваки је народ један снажан витамин који је добар за здравље корпуса становништва. Сигуран сам у то, тако сам и васпитан“, казао је Маљковић.

13989_3.jpg

Нагласио је да ће се Суботица наћи на мапи приоритета ОКС и да ће то бити видљиво у наредном периоду.

Маљковић је, подсећајући на историју Олимпијског комитета Србије и његове почетке, рекао да „ти генијалци, официри школовани у Француској“ који су у Хотелу „Москва“ основали Српски олимпијски клуб нису знали да постоји МОК, да постоји таква организација.

„Наш Олимпијски комитет је међу првих 18 организованих олимпијских комитета. Желимо да будемо најбољи, да будемо први у свему, наравно у раду, организацији, дисциплини, посвећености, пожртвовању. Да развијамо витештво у спорту, а то значи да аплаузом поздрављамо боље, а да не вређамо оне који су изгубили“, подвукао је Божидар Маљковић.

13989_4.jpg

Састанку су присуствовали члан Извршног одбора Међународног олимпијског комитета Ненад Лаловић, први потпредседник ОКС Жарко Зечевић , генерални секретар ОКС Ђорђе Вишацки, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, члан Градског већа задужена за област спорта и омладине Наташа Алексић и Дејан Вуковић, генерални секретар Спортског савеза Суботице.

У оквиру данашње посете Суботици делегација ОКС је, после састанка у Градској кући и уручења захвалница, обишла спомен-чесму суботичким освајачима олимпијских медаља откривену крајем јула 2008. године на централном шеталишту на „Радијалцу“, а потом се састала са Миодрагом Мијом Бардићем, донатором за изградњу ове спомен-чесме.

13989_5.jpg