Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Jавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона у култури

12.02.2021.

У оквиру јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о култури, коју спроводи Министарство културе и информисања, у Великој већници Градске куће у Суботици данас је одржана панел дискусија. Циљ измена и допуна Закона је да се побољшају поједине законске одредбе којима би се даље утицало на унапређење рада установа културе и целог културног сектора. Панел дискусији присуствовали су помоћници министра културе и информисања, Олга Гекић и Радован Јокић, виши саветник у Министарству културе и информисања др Предраг Благојевић и члан Градског већа задужен за област културе и образовања, Милош Николић.

14019_1.jpg 

Радован Јокић је, обраћајући се медијима уочи панел дискусије, изјавио да је циљ измена и допуна Закона у култури да се побољшају поједине законске одредбе којима би се даље утицало на унапређење рада установа културе и целог културног сектора и да се то, између осталог, односи и на Национални савет у култури, који је имао 19 чланова и чији је рад оцењен као нефункционалан, а  избор његових чланова као споран.

14019_2.jpg

„Проблематичан је критеријум, односно начин предлагања чланова Националног савета, као и сегмент који се односио на радни део Савета кога до сада, практично, није било. Сматрамо да би ту неке ствари требало да се измене, да се број чланова смањи, а квалитет подигне на виши ниво. Национални савет за културу је, по нама, једно заиста високо тело које би првенствено требало да садржи квалитет, да ту буду мудри људи који су прошли кроз свој радни век и који би својим искуством и саветодавном функцијом помогли Министарству културе и информисања“, истакао је Радован Јокић.

Уз констатацију да ова јавна расправа о изменама и допунама Закона о култури доста значи свим радницима у култури, Милош Николић је рекао да је према свим извештајима Министарства културе и информисања и Покрајинског секретаријата за културу Суботица један од водећих градова у Србији у коме се културна политика спроводи на веома високом нивоу.

14019_3.jpg

„Свака измена и допуна Закона о култури је веома важна зато што се на тај начин унапређују јавне политике које имају циљ да једну од најважнијих друштвених грана каква је култура ставе на највиши могући ниво. Све јавне политике морају да прођу кроз овакву врсту јавних расправа, на којима ће струка моћи да изнесе своје мишљење и предложи евентуалне измене и допуне, како би се дошло до једног веома квалитетног закона који ће свим институцијама културе у нашој земљи, као и свим нашим грађанима, много значити“, нагласио је Милош Николић, и додао да су на јавну расправу у Суботици позвани представници свих суботичких културних институција и установа који су својим сугестијама могли да помогну да се предложени текст побољша.

Данашња панел дискусија је друга од пет панел дискусија које ће се, осим у Чачку и Суботици, одржати и у Нишу, Новом Саду и Београду.

14019_4.jpg

Примедбе, предлоге и сугестије запослени у установама културе могу доставити на утврђеним обрасцима за коментаре који се могу  преузети на сајту или поштом Министарству културе и информисања.

Јавна расправа о Нацрту закона спроводи се до 20. фебруара 2021. године. Након завршетка јавне расправе Министарство културе и информисања анализираће сугестије, предлоге и примедбе учесника у јавној расправи и сачиниће Извештај о спроведеној јавној расправи о Нацрту закона који ће објавити на својој интернет страници и порталу „е-Управе“ најкасније у року од 15 дана од дана окончања јавне расправе. Потом  ће се финални нацрт измена закона о култури наћи и пред посланицима у Скупштини Србије.