Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић посетио суграђанку којој су пси луталице нанели вишеструке повреде

17.02.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић посетио је данас, у суботичкој Општој болници, повређену Н.П. (55) којој је у уторак, 16. фебруара 2021. године у улици Сенћански пут, у раним јутарњим часовима, чопор паса луталица нанео вишеструке телесне повреде. Након разговора са повређеном градоначелник Бакић је рекао да се немили догађај напада паса луталица догодио на паркингу зграде суда и установе „Куће здравља“ приликом њеног доласка на посао, да је повређена Н.П. тренутно у стабилном стању и да се осећа добро.

14023_1.jpg 

Он је изразио забринутост  и повређеној суграђанки исказао спремност Града да помогне у сваком облику који јој буде потребан.

Овај догађај нас је све забринуо и исказали смо спремност да повређеној у овом немилом догађају помогнемо где год буде потребно. Град Суботица улаже доста у решавање комплексног проблема паса луталица, изграђен је нови азил, улаже се у пројекат стерилизације и обележавања, али нажалост, и поред уложеног труда дешавају се овакве ствари , истакао је градоначелник Стеван Бакић.

Према извештају ЈКП „Чистоћа и зеленило”, који је о овом догађају достављен градоначелнику, на потезу од Трга Лазара Нешића до Мигрантског центра надлежна Служба „Зоохигијене“ интервенисала је десет пута од 1. јануара ове године до 16. фебруара.

„Нажалост, постоји правац који је тешко контролисати. Иза „Куће здравља“, према теретној станици је огроман простор у шипражју недоступан за човека, односно  за више људи, да би се простор пречешљао“, објаснио је градоначелник Бакић.

14023_2.jpg

Он је апеловао на суграђане да наставе да обавештавају службе о кретањима паса луталица, да не предузимају ништа, да то оставе службама као и на власнике љубимаца да их не напуштају, јер тиме угрожавају друге и крше закон. Он је апеловао и на правна лица да веће просторе, попут магацина и складишта добро обезбеде како пси луталице не би налазили уточиште у тим објектима.

Секретар Секретаријата за комуналне послове, енергетику и саобраћај, Радослав Вукелић, придружио се апелу градоначелника на власнике паса да чувају своје љубимце и да их не узимају из хира, које након одређеног времена избацују на улицу.

„У једној акцији која је спроведена крајем 2019. и почетком 2020. године  радници Службе за  инспекцијско-надзорне послове и Службе 'Зоохигијене' обишли су 736 домаћинстава, у 536 је пронађен кућни  љубимац, а само 180 њих је чиповано и свега  91 вакцинисано. Ови подаци на малом узорку говоре колико је ово драстичан проблем“, нагласио је Радослав Вукелић.

14023_3.jpg

У наредном периоду, истакао је, почетни задатак биће да се спроведе вакцинација и чиповање кућних љубимаца, како би се обезбедила контрола, јер је репродукција паса када су пуштени изузетно велика, као и опасност од  уједа и преноса различитих зооноза и болести.

„У 2019. години Град Суботица је жртвама паса луталица исплатио око 7,1  милион динара, док је у 2020.  исплаћено око 3,3 милиона динара. То су  огромни износи који би требали да нас опомену на одговорније понашање према кућним љубимцима“, додао је Вукелић.

Директор Опште болнице Суботица, др Слободан Пушкар,   рекао је да је педесетпетогодишњој пацијенткињи Н.П. од доласка у Болницу пружена сва неопходна медицинска помоћ.

14023_4.jpg

„Пацијенткиња је стабилног здравственог стања. Повреде нису биле опасне по живот и у току је даље лечење и збрињавање. У наредних неколико дана пацијенткиња ће бити отпуштена на кућно лечење, након чега ће се  амбулантно санирати последице повреда. Морам да нагласим да се овакав  степен повреда који захтева хоспитализацију  изузетно ретко дешава.  У претходне четири године нисмо имали ниједну хоспитализацију неопходну након уједа паса“, рекао је др Слободан Пушкар.