Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Уручена признања спортистима у оквиру акције „Медаља Лајоша Вермеша“

01.03.2021.

Истакнутим спортистима и најбољем спортском колективу данас су уручена признања у оквиру традиционалне, петнаесте по реду акције „Медаља Лајоша Вермеша”. За најбољег спортисту Суботице проглашен је рвач Спартака Давор Штефанек, који је по пети пут изабран за најбољег спортисту у овој акцији, док је најбољи спортски клуб за 2020. годину Тенис клуб Спартак, екипни првак државе у конкуренцији сениора. Скромној свечаности уприличеној тим поводом на суботичком Отвореном универзитету присуствовали су и градоначелник Суботице Стеван Бакић, председник Скупштине града др Балинт Пастор и Михаљ Вермеш, унук Лајоша Вермеша који је 26. августа 1880. године организовао Палићке спортске игре, такозвану „Палићку олимпијаду“, 16 година пре одржавања првих Олимпијских игара модерног доба, у Атини.

 14052_1.jpg

Вермешове медаље најбољим спортистима који су остварили пласман од првог до трећег места – рвачу Давору Штефанеку, тенисеру Спартака Кристијану Јухасу (друго место) и Виолети Словић (треће место), капитену Женског фудбалског клуба Спартак и женске сениорске репрезентације Србије – уручио је градоначелник Стеван Бакић.

Уз подсећање да је недавно имао задовољство да, као градоначелник, разговара са делегацијом Олимпијског комитета Србије (ОКС), Стеван Бакић је рекао је задовољство било тиме веће што је високу делегацију ОКС угостио на простору где је олимпијска искра запаљена и пре него што је то урадио чувени Пјер де Кубертен, отац модерних олимпијских игара.

 14052_2.jpg

„За то је, наравно, заслужан Лајош Вермеш, по коме и награде које су данас у фокусу носе име. Његова идеја да спорт мора да буде у свакодневном опису активности сваког човека била је у то време најблаже речено необична, али, испоставиће се касније, апсолутно тачна и визионарска. Није жалио ни себе, нити сопствена средства да Суботица и Палић у то време постану центар спорта у широј регији, а на темељима тог времена се и ми, данас, поносимо спортском традицијом. На темељима те спортске традиције ми смо проналазили начине да јачамо спорт и спортску инфраструктуру како би спорт био доступан свима, сваком спортском професионалцу, али исто тако сваком аматеру, рекреативцу, ветерану, а пре свега сваком детету. Награђенима честитам, и нека им ове награде само отворе стазе нових успеха“, нагласио је градоначелник Бакић и додао да је породица Вермеш на овим просторима од XIII века и да је њихов породични грб утиснут на фасади Фрањевачке цркве у центру Суботице.

Најбољи спортски клуб за 2020. годину у овој акцији је Тенис клуб Спартак. Тренеру Спартака Ладиславу Деметеру медаљу је уручио др Балинт Пастор, који је, том приликом, истакао да је Лајош Вермеш ишао испред свог времена и да је данас можда несхватљиво колики је подвиг организовати олимпијске игре на Палићу 16 година пре обнове модерних Олимпијских игара.

14052_4.jpg

„Да није било Лајоша Вермеша Суботица не би деценијама имала трамвајску линију између Суботице и Палића као ни све оне грађевине по којима је данас препознатљив Палић. Историјска је чињеница да оно што је радио Лајош Вермеш није било добро за породицу, јер је због свега што је дао Суботици банкротирао, али је било и те како битно за нашу заједницу.  И то је можда оно што недостаје у овом данашњем свету, то је оно због чега Лајош Вермеш изискује и заслужује дубоко поштовање“, подвукао је др Балинт Пастор.

Честитајући добитницима медаље Лајоша Вермеша, Пастор је изразио наду да ће их ова награда поспешити да тренирају још боље и вредније и пожелео им пуно снаге, енергије, доброг здравља и квалитетних такмичења.

Велика прелазна медаља Лајоша Вермеша коју је, по традицији, уручио Михаљ Вермеш, унук Лајоша Вермеша, додељена је Давору Штефанеку, који је по пети пут проглашен за најбољег спортисту у акцији „Медаља Лајоша Вермеша“.

14052_5.jpg

Вермешове плакете уручене су спортистима који су остварили пласман од четвртог до десетог места. Плакете је уручио Никола Стантић, спортски новинар и организатор акције „Медаља Лајоша Вермеша“.

Додељена су, такође, и два посебна признања, као и награда за спортски подвиг године која се, у знак сећања на прерано преминулог седамнаестогодишњег стонотенисера Спартака Луку Андрашића, додељује спортистима или клубовима који су на неки начин посебно скренули пажњу на себе.

И у петнаестој сезони специфичност акције, остаје начин избора. Поново је о најбољима одлучивао тридесеточлани жири састављен од новинара, спортских радника и теренера, а сваки глас је објављен јавно.

14052_6.jpg

Спортски дух Лајоша Вермеша и даље живи кроз награде које су установљене прво у недељнику „Суботичке“, а данас путем акције коју спроводи Спортско-рекреативно удружење „Вермеш 1860“, уз „Нове Суботичке новине“ као медијског партнера, подршку Града Суботице, односно ресора за спорт и омладину, Спортског савеза Суботице и Спортског савеза Србије, као и пријатеља и донатора акције.