Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена седма седница Скупштине града Суботице

03.03.2021.

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор најавио је данас, у Медија-центру Градске куће, седму седницу Скупштине града која је заказана за четвртак, 4. март 2021. године. Он је, том приликом, истакао да је одржавање седница Скупштине града сваког првог четвртак у месецу сада већ постала пракса која је добра због тога што је рад предвидив, што седнице не трају јако дуго и што све може да се одвија плански, нормалним демократским токовима.

14064_1.jpg 

Сутрашња, седма редовна седница Скупштине града сазвана је са 22 тачке дневног реда али ће, како је навео, имати једну допуну.

„На почетку мог рада у својству председника Скупштине града рекао сам да неће бити хитних поступака, ванредних седница и  допуна дневног реда, али нас живот с времена на време доводи у ситуацију да је оправдано одступити од овог принципа и да не треба бити сувише крут. Допуна је Одлука о давању сагласности и усвајање предлога пројекта јавно-приватног партнерства о обављању услуга дезинфекције, дезинсекције и дератизације на територији града Суботице. Да не бисмо чекали априлску седницу, а тема је битна због спречавања ширења заразе, сматрао сам да је битно да се ова тачка нађе на дневном реду сутрашње седнице“, објаснио је др Балинт Пастор.

Доношење одлуке о приступању промени статута града Суботице сигурно је најважнија тачка дневног реда, јер се то не дешава често, напротив, рекао је Пастор и додао да је повод измене статута увођење буњевачког језика у равноправну службену употребу.

Како грађани не би створили погрешну слику да ће се буњевачки језик од сутра увести у службену употребу председник Скупштине града објаснио је сложену процедуру која ће се одвијати у наредним месецима.

„Статут је основни општи правни акт града и мења се по отежаној процедури без обзира на тему због које се сам статут мења. Сутра ћемо обавити прву фазу измене статута, то значи да ће се изабрати, именовати једна комисија која ће израдити предлог о изменама и допунама Статута града Суботице. Када комисија буде саставила текст измена и допуна статута онда ће се о томе Скупштина поново изјашњавати. Предлог за измену и допуну статута односно приступању промени статута смо као Скупштина добили од Градског већа, а промену статута је у формалном смислу иницирао Градоначелник“, објаснио је Пастор.

Подсећајући да је још 30. септембра прошле године, одмах након ступања на функцију, имао састанке са челнициима националних савета који имају седиште на територији нашег града, па и са представницима Буњевачког националног савета који су изразили жељу да буњевачки језик буде у равноправној службеној употреби, Пастор је нагласио да је тада подржао њихов предлог.

„Разговарали су са градоначелником и 10. фебруара је Скупштина града добила један допис, предмет усклађивање Статута града Суботице и то је званичан захтев, молба да се буњевачки језик уведе у службену употребу. На основу закона могу да траже да се њихов језик уведе у службену употребу у насељеним местима у којима сразмера Буњеваца достиже 15 одсто. Пошто то није ситуација на територији читавог града градоначелник је одлучио да иницира да се буњевачки језик уведе у службену употребу на територији читавог града. Мислим да је то апсолутно демократски потез и када будемо стигли на крај ове компликоване процедуре онда ће Суботица према свему судећи бити град у којем ће у службеној употреби бити четири језика, значи поред српског, мађарског и хрватског биће и буњевачки језик“, нагласио је Балинт Пастор.

14064_2.jpg

Што се тиче осталих тачака предложеног дневног реда, измениће се и допунити део Плана детаљне регулације месне заједнице Прозивка. Изградиће се гаража на јавном грађевинском земљишту између улица Првомајска, Блашка Рајића, Наде Димић и Јо Лајоша и здравствена станица, значи Дом здравља у Пазинској улици на територији месне заједнице Прозивка. За то се ствара правна подлога изменама и допунама дела ПДР-а Месне заједнице „Прозивка“. 

„Донеће се одлука о ангажовању ревизора за екстерну ревизију завршног рачуна у сагласност државне ревизорске институције. Град Суботица може да повери обављање ревизије за то специјализованом лицу и градоначелник је овлашћен да ангажује ревизора. Скупштина града ће на сутрашњoj седници створити правне предуслове за то“, казао је Пастор.

На седмој седници Скупштине града усвојиће се годишњи извештај и програм пословања три фондације „Данило Киш“, „Др Рехак Ласло“ и „Expecto“ чиме ће се, како је рекао др Балинт Пастор, заокружити усвајање годишњих извештаја и програма пословања свих оних правних лица који су у обавези да Скупштини града достављају годишњи извештај и програм пословања.

„Усвојиће се извештај о раду Савета за здравље, а имамо неколико одлука персоналног карактера. Имаћемо два нова одборника пошто су Золтан Кудлик и Марко Марић поднели оставку на одборнички мандате. Золтан Кудлик је постао помоћник покрајинског секретара за културу, а Марко Марић је постао помоћник градоначелника Суботице. Те функције нису спојиве са функцијом одборника, због тога су они поднели оставке. Арпад Легради и Ана Марјанушић ће бити нови одборници који ће сутра положити заклетву и преузети функције”, навео је Пастор.

Он је казао да је директор Јавног предузећа за управљење путевима, урбанистичко планирање и становање Предраг Радивојевић поднео оставку која ће се констатовати и да ће се Огњен Голубовић, мастер инжењера грађевинарства именовати за в.д. директора тог јавног предузећа на мандатни период до годину дана.

Именоваће се, рекао је, и чланови Управног и Надзорног одбора Фондације „Суботичка синагога“.

„Претходном сазиву је истекао мандат 27. фебруара и због тога ће бити именовани нови чланови. Исто се може рећи за именовање чланова Управног одбора и Надзорног одбора Центра за социјални рад. Именоваћемо нову чланицу изборне комисије. Именоваће се Комисија за доделу звања и признања тиме ћемо заокружити конституисање свих сталних и повремених одбора Скупштине града. То је једна специфична комисија пошто се њени чланови бирају на мандатни период од две године и због тога сада именујемо чланове, председника, заменика председника и чланове комисије за доделу звања и признања почасни грађанин, Про урбе и признање 'Др Ференц Бодрогвари'“, закључио је др Балинт Пастор.