Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Потписан Протокол о сарадњи Града Суботице и Матице српске

05.03.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић и председник Матице српске проф. др Драган Станић потписали су данас, у Свечаној сали Матице српске, Протокол о сарадњи између Града Суботице и те најстарије српске књижевне, културне и научне инстититуције. Циљ успостављања сарадње је унапређење квалитета књижевног, уметничког и образовног рада кроз деловање у оквиру заједничких пројеката у којима Матица српска и Град Суботица остварују своју делатност. Протоколом су од посебног значаја истакнуте теме које се односе на изучавање српске грађанске културе Суботице, колонизације у XX веку и везе српског народа и националних мањина на територији града Суботице.  

14070_1.jpg 

Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да је данас историјски тренутак за Град Суботицу који је, како је рекао, први пут успоставио институционалну сарадњу са Матицом српском кроз потписивање Протокола којим су дефинисани међусобни односи и пројекти на којима ће се заједнички радити.

„У овом свечаном тренутку сећамо се Суботичанина Антонија Хаџића, који је 1859. године постао секретар Матице и дао велики допринос пресељењу ове наше најстарије културне установе из Будимпеште у Нови Сад, које се окончало 1864. године. То је био кључни догађај, како за развој српске културе на овом простору, тако и за политичко снажење српског народа у Аустро-угарској. Хаџић ће касније постати и председник Матице, а дао је и велики допринос оснивању и развоју Српског народног позоришта, са којим је често гостовао у свом родном граду“, рекао је градоначелник Бакић.

На њега данас подсећа једна мала улица у Суботици, подсетио је градоначелник Бакић и додао да ће потписивањем овог протокола Хаџић и сви српски великани тог доба који су живели у Суботици коначно добити достојну пажњу.

14070_2.jpg 

„Једна од три области којима ће се Матица српска, уз подршку наше локалне самоуправе, посебно бавити управо је српско грађанско друштво које их је изнедрило. Протокол предвиђа и изучавање колонизације у двадесетом веку, кроз коју су настала многа и данас веома жива и за град важна насеља у Суботици. Трећа тема наше сарадње биће везе српског народа и националних мањина у нашем граду, чиме ћемо боље упознавати једни друге и афирмисати заједништво које вековима краси Суботицу. Захваљујемо се руководству Матице српске што је укључила наш град у овај вид сарадње, који ће значити много и за наше локалне установе културе“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Уз изражавање задовољства на успостављању блиских веза Матице српске и Града Суботице, Драган Станић је рекао да везе Матице српске и Суботице већ постоје са одређеним културним установама, попут Српског културног центра „Свети Сава“.

14070_3.jpg 

„Значајна је, такође, и сарадња са Матицом буњевачком јер је Матица српска била та која је у оквиру својих пројеката створила тако важне књиге као што су 'Буњевачки именослов' и 'Речник бачких Буњеваца'. Са нашим пријатељима који се баве научно-истраживачким радом везаним за Буњевце договорили смо се да даље истраже историју те изузетно занимљиве етничке заједнице како би се то презентовало у облику нових научних сазнања. Значајно је, исто тако, да Матица српска има истраживачки пројекат који се односи на српско-мађарске односе, два зборника радова смо ми објавили управо о тој значајној теми. Ако само из овог домена те ствари прикажемо Суботици и ангажујемо неке људе који ће радити на тим темама, мислим да смо постигли веома добар резултат“, истакао је др Драган Станић.

14070_6.jpg

Потписивању Протокола присуствовали су помоћница градоначелника за информисање и послове Кабинета градоначелника Весна Босанчић, генерални секретар Матице српске, др Милан Мицић, и управник послова Матице српске Јелена Веселинов.

Градоначелник Стеван Бакић је, том приликом, председнику Републике Србије Александру Вучићу честитао рођендан, пожелео му добро здравље и да нас још дуго води стазама успеха.

14070_7.jpg