Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Конференцијом обележен Међународни дан енергетске ефикасности

05.03.2021.

Поводом Међународног дана енергетске ефикасности данас је у Великој већници Градске куће одржана  конференција у оквиру пројекта „Energy efficient public power“ који је део  Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије. Партнери на овом  пројекту су Општина Сатница Ђаковачка и Град Суботица. Пројекат је заснован на успостављању енергетски ефикасних јавних зграда кроз примену електрана на обновљиве изворе енергије као пример енергетски одрживе и еколошки прихватљиве јавне политике. Укупан буџет пројекта је 1.420.000 евра, од тога буџет Сатнице Ђаковачке је 693.000 евра, а буџет Града Суботице 727.000 евра.

14071_1.jpg 

Члан Градског већа задужен за област привреде Срђан Самарџић је, обраћајући се медијима уочи конференције, у име Града Суботице, градоначелника Стевана Бакића и своје име истакао да ће на данашњој конференције активно учешће узети и партнери из Сатнице Ђаковачке али нажалост on-line и изразио наду да ће се ускоро и срести.

„Пројекат који заједнички реализујемо са Општином Сатница Ђаковачка је од великог значаја за наш град. Драго ми је што и поред отежаних услова рада у свим областима друштва као последица пандемије изазване вирусом Covid 19, овај и овакви пројекти се ипак реализују, јер су усмерени на будућност кроз подизање свести о важности заштите животне средине и коришћења потенцијала енергетске ефикасности и соларних електрана односно обновљивих извора енергије“, нагласио је Срђан Самарџић.

14071_2.jpg 

Сада, можда више него икада, када нас природа подсећа да морамо живету у складу са њом и водити бригу о средини у којој живимо, и животној средини и друштвеној средини, рекао је Самарџић, важно је бити свестан свих изазова данашњице и налазити одговоре на питања савременог друштва.

„Данашњи проблеми се не могу решавати јучерашњим методама и ми као друштво морамо изналазити нове методе за решавање проблема, а то се може једино посвећеношћу и синергијом управо кроз овакве облике сарадње са нашим партнерима“, поручио је Срђан Самарџић.   

Пројект менаџер на овом пројекту, Божидарка Голубовић, изразила је задовољство што је организовањем ове конференције  Међународни дан енергетске ефикасности „доведен“ у наш град који је партнер у пројекту „Energy efficient public power –E2P2“.

„Водећи партнер на овом  пројекту је Општина Сатница Ђаковачка. Овај пројекат заснован је на успостављању енергетски ефикасних јавних зграда кроз примену електрана на обновљиве изворе енергије као пример енергетски одрживе и еколошки прихватљиве јавне политике. У оквиру овог пројекта Град Суботица и општина Сатница Ђаковачка желе да изграде соларне системе, соларне електране на јавним установама –0,45 МW и мреже енергетски ефикасне јавне расвете. Ово ће подићи свест о важности заштите животне средине и потенцијала за коришћење енергетске ефикасности и соларних електрана“, објаснила је Божидарка Голубовић.

14071_3.jpg

Општина Сатница Ђаковачка своје активности усмерила је на постављање соларних панела на неколико јавних зграда, изградњу јавне расвете у општини и постављање соларних дрва, навела је Божидарка Голубовић, док ће кроз овај пројекат Град Суботица изршити енергетску санацију две школе: Основне школе “Матко Вуковић” и Основне и средње школе “Жарко Зрењанин” у вредности од нешто више од 150.000 евра.

„У Основној и средњој школи Жарко Зрењанин смо јуче завршили радове на замени прозора и врата чиме смо повећали енергетску ефикасност саме зграде. Радови на школи 'Матко Вуковић' се приводе крају, чиме ће ова зграда која је стара преко једног века засијати другим сјајем а деценијски проблем старих прозора напокон ће бити решен док ће укупни трошкови енергије бити смањени. С обзиром да је ова школа и наше културно благо, приликом извођења радова водили смо се условима које је прописао Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица“, подвукла је Божидарка Голубовић.

Кроз овај пројекат на девет објеката јавне намене у Суботици биће постављени, соларни панели, а то су  Техничка школа „Иван Сарић“, Дом за децу ометену у развоју „Колевка”, „Наша радост”, Нова општина, Отворени универзитет, Основна и средња школа „Жарко Зрењанин”, базен „Прозивка”, Политехничка школа, Основна школа „Соња Маринковић”.

„Јавна набавка за наведене радове је у току, а рок за њихово постављање је новембар 2021. године“, закључила је Божидарка Голубовић.

14071_4.jpg

Начелник Општине  Сатница Ђаковачка Жељко Шимић је путем on-line комуникације активно учествовао у данашнјој конференцији као и  члан пројектног тима Општине Сатница Ђаковачка Божана Рогало.

О програм енергетске ефикасности Града Суботице говорио је шеф Службе за енергетику и саобраћај Слободан Маџаревић, а учешће су узеле и директорице ОИСШ „Жарко Зрењанин” Драгана Вучковић и ОШ „Матко Вуковић” Мирјана Ствановић у којима се реализује овај пројекат.

Имплементацијa пројекта почела је 15. децембра 2019. године, а трајаће до 14. децембра 2021. године.