Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Још четири дана отворен позив за радно ангажовање особа из маргинализованих група у Суботици - „Заједно за заједницу“

17.03.2021.

Београд, 16. март 2021. – Особе из маргинализованих група на територији Града Суботице до 20. марта могу да се пријаве за радно ангажовање по концепту „Заједно за заједницу“, у градским јавним институцијама и установама, као и организацијама цивилног друштва.Меру радног ангазовања „Цасх фор Wорк“ (Заједно за заједницу), имплементира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, заједно с НАЛЕД-ом и Асоцијацијом координатора за ромска питања, у циљу ублажавања негативних последица пандемије ЦОВИД-19. Овај концепт обухвата потребе циљне групе, њихове капацитете и ресурсе, а у циљу остварења  одређеног друштвеног интереса локалне заједнице.
Роме и Ромкиње, самохране мајке, жене жртве насиља, особе са инвалидитетом, незапослени дуже од годину дана и лица из других маргинализованих група, очекује ангажовање у трајању од три до четири месеца у периоду април-август.
- Учешћем у пројекту желимо да подржимо активности за побољшање услова живота најрањивијих категорија у нашем граду и покажемо солидарност са онима које је актуелна здравствена ситуација највише погодила. Такође, кроз реализацију јавних радова допринећемо и унапређењу инфраструктуре наше локалне самоуправе и квалитета услуга јавних установа, уређењу јавних површина и чистоћи. Меру радног ангажовања видимо као добар начин да ту сврху суштински испунимо, те свесрдно подржавамо ГИЗ и НАЛЕД у њеном спровођењу – каже градоначелник Стеван Бакић.
Роберт Бу, вођа тима пројекта Немачке развојне сарадње „Инклузије Рома и других маргинализованих група у Србији“, истиче да ће мера  радног ангажовања бити реализована у шест локалних самоуправа - Врању, Алексинцу, Пироту, Крушевцу, Крагујевцу и Суботици. Предвиђено је да  210 особа,  буде радно ангазовано кроз концепт „Заједно за заједницу“.
Поред месечне надокнаде у нето износу од 28.000 динара за 160 радних сати, за учеснике у програму биће уплаћени порези и доприноси за социјално осигурање, а обезбеђена им је менторска подршка локалних медијатора, обука за обављање посла коју организује послодавац, као и обука за увод у обављање посла коју организује извођач пројекта (НАЛЕД). Уз то, на располагању им је неопходна радна опрема, заштитна средства за превенцију од ЦОВИД–19, а обезбеђени су и пакети помоћи са прехрамбеним производима, хигијенским и дезинфекционим средствима.
Пре отпочињања радног ангажмана, припадници маргинализованих група проћи ће кроз обуку за активно тражење посла - писање биографије (ЦВ) и стицање вештина како да траже и пријаве се за посао. Сви заинтересовани за учешће моћи ће да се пријаве путем слања попуњеног пријавног формулара, а за помоћ могу да се обрате локалним медијаторима у својим местима становања или контакт центру НАЛЕД-а на број 0638658605 и адреси заједнозазаједницу@налед.рс. Формулар је могуће преузети са сајта НАЛЕД-а, на шалтерима градске управе и филијали НСЗ.
Мера радног ангажовања „Цасх фор Wорк“ („Заједно за заједницу“) током пандемије ЦОВИД-19 део је ширег пројекта Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и Ромкиња и других маргинализованих група у Србији“ који имплементира ГИЗ, док реализацију мере радног ангажовања уз њихову подршку спроводи НАЛЕД у оквиру пројекта ‚‚Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група у 18 јединица локалне самоуправе“, заједно са Асоцијацијом координатора за ромска питања.