Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Саопштење Комисије за планове града Суботице

22.03.2021.

Комисија за планове града Суботице је 28.01.2021. године на седници комисије обавила стручну контролу Нацрта плана детаљне регулације центра града Суботице-Зона II и Извештаја о стратешкој процени утицаја на животну средину и констатовала да су Нацрт планског документа и Извевештај о стратешкој процени урађени у складу са вишим планским документом и у складу са Законом о планирању и изградњи и једногласно је донела одлуку да плански документ иде у даљу законом прописану процедуру, односно да се упућује на јавни увид.

14149_1.jpg

Пре излагања на јавни увид, Нацрт планског документа подлеже стручној контроли. Стручна контрола обухвата проверу усклађености планског документа са планским документима ширег подручја, одлуком о изради, Законом о планирању и изградњи, стандардима и нормативима, као и проверу оправданости планског решења. Стручну контролу планских докумената јединице локалне самоуправе врши Комисија за планове у року од 15 дана од дана подношења захтева за вршење стручне контроле. По извршеној стручној контроли, у року од осам дана саставља се извештај, који садржи податке о извршеној контроли, са свим примедбама и мишљењима надлежног органа, односно Комисије за планове по свакој примедби. Излагање планског документа на јавни увид врши се после извршене стручне контроле. Излагање планског документа на јавни увид оглашава се у дневном и локалном листу и траје 30 дана од дана оглашавања. О излагању планског документа на јавни увид стара се орган јединице локалне самоуправе надлежан за послове просторног и урбанистичког планирања. О извршеном јавном увиду планског документа, надлежни орган, односно комисија за планове сачињава извештај који садржи податке о извршеном јавном увиду, са свим примедбама и одлукама по свакој примедби.

Дана 05.02.2021. године оглашен је јавни увид Нацрта Плана детаљне регулације центра града Суботица-Зона II и Извештаја о стратешкој процени утицаја на животну средину који је трајао од 08.02.2021. до 09.03.2021. године. У току јавног увида је пристигло 26 примедби на Нацрт Плана детаљне регулације центра града Суботица-Зона II и Извештаја о стратешкој процени утицаја на животну средину. Јавна седница је одржана 16.03.2021. године и од укупног броја пристиглих примедби двадесет примедби је било на планско решење. Остале примедбе нису се односиле на стручну садржину, две су се односиле на Извештај о стратешкој процени утицаја на заштиту животне средине, а једна је обухватила све словне грешке у нацрту. Ван законског рока стигла је примедба у виду петиције грађана, али је ипак узета у разматрање у складу са Правилником о раду Комисије за планове града Суботице.

Дана 18.03.2021. године Комисија за планове је одржала затворену седницу на којој је сачинила Извештај након обављеној јавног увида у Нацрт плана детаљне регулације центра града Суботица -зона II и Извештај о стратешкој процени утицаја на животну средину и након сагледаних свих примедби Комисија је једногласно седам примедби прихватила, шеснаест примедби делимично прихватила, а четири примедбе није прихватила.

Примедбу Међуопштинског завода за заштиту споменика културе који у својој примедби тврди да обрађивач плана није у целости имплементирао Мере заштите број:386-2/12, од децембра 2020. године, Комисија једногласно није прихватила јер након писменог обраћања обрађивача није прецизирао у којим деловима мере нису испоштоване. Републички завод за заштиту споменика културе из Београда, као надређена установе заштите, у својој примедби наводи да Детаљне мере заштите, број:386-2/12, које је сачинио Међуопштински завод за заштиту културе, су у супротности са основним принципима заштите.

Кључно је да се Међуопштински завод за заштиту споменика културе није обратио Републичком заводу за заштиту споменика култура на основу члана 100. Закона о културним добрима. Услове за предузимање мера техничке заштите и других радова на непокретним културним добрима и културним добрима од великог значаја, у складу са чланом 47. ст. 2. и 3. и чланом 54. овог закона, утврђује надлежни завод за заштиту споменика културе, а за културна добра од изузетног значаја Републички завод за заштиту споменика културе. О утврђеним условима из става 1. овог члана надлежни завод дужан је да у року од седам дана обавести Републички завод за заштиту споменика културе.

Комисија за планове је једногласно донела закључак да се уважи примедба Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда, као надређене установе заштите, те да је потребно израдити нове Детаљне мере заштите које ће бити достављене обрађивачу плана како би их уградио у нови Нацрт ПДР-а, односно са њима у целости ускладио и само планско урбанистичко решење. Пре имплементације нових мера заштите, Међуопштински завод за заштиту споменика културе мора се обратити Републичком заводу за заштиту споменика културе за добијање сагласности на новоизрађене мере заштите.

У даљој процедури обавеза је Секретаријата за грађевинарство, као носиоца израде планског документа, да обавести Међуопштински завод за заштиту споменика културе из Суботице да је у обавези да изради нове Детаљне мере заштите и исте усклади са Републичким заводом за заштиту споменика културе и поступи по њиховим примедбама. Детаљне мере заштите морају бити израђене у Законом прописаном року и након тога достављене обрађивачу планског документа како би их уградио и у целости ускладио са новим Нацртом планског документа који такође мора бити израђен у Законом прописаном року.

Нови Нацрт планског документа ће, у складу са Законском процедуром, а након обављене поновне стручне контроле Комисије за планове, бити упућен на јавни увид, односно у даљу процедуру.

За јавност је јако битно напоменути да је Јавна седница Комисије за планове одржана према процедури прописаној Законом о планирању и изградњи, да је Нацрт планског документа израђен у складу са Законом и плановима вишег реда, и што је јако битно да је испоштована процедура и услови које су прописали имаоци јавних овлашћења. 

Председник Комисије

Загорка Панић, дипл.инж.грађ