Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана комеморација Гојку Радићу, дугогодишњем одборнику у Скупштини града Суботице

23.03.2021.

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана комеморација преминулом одборнику у Скупштини града Суботице, члану Председништва и једном од оснивача Српске напредне странке Гојку Радићу. Комеморативном скупу су присуствовали бивши председник Републике Србије Томислав Николић, директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић, потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Дамир Зобеница, градоначелник Суботице Стеван Бакић, заменик градоначелника Имре Керн, бивши градоначелници Суботице Богдан Лабан и Саша Вучинић, као и многобројни одборници у Скупштини града, чланови Градског већа, покрајински и народни посланици, представници политичких странака, јавних предузећа и установа свих нивоа власти, као и Српске Православне Цркве. Скупу је присуствовала и породица Радић, уз многобројне рођаке и пријатеље.


Присутнима се први обратио бивши председник Србије Томислав Николић, истакавши заслуге Гојка Радића за оснивање Српске напредне странке. Он је даље у свом излагању говорио о људским квалитетима преминулог и њиховом великом пријатељству. Бивши председник Николић нагласио је став који је Гојко Радић неговао у политици и животу, да се са тешкоћама и изазовима мора суочавати срчано и наставити ка циљу. Он је поделио са присутнима две анегдоте из живота преминулог и истакао да је на свим својим дужностима у Београду Гојко Радић увек тражио пројекте за Суботицу и начин да помогне свом граду.


Након бившег председника републике, на комеморацији се обратио градоначелник Суботице Стеван Бакић. Поздравивиши присутне, он је подсетио на животни и политички пут Гојка Радића, када је, између осталог рекао:
„Током дугог опозиционог деловања у граду, власт је увек од њега могла да очекује најоштрију критику али и једно здраво разумевање за питања од општег интереса. Добробит града била је увек на првом месту и никада Гојково деловање у опозицији није постало празно, политикантско и неутемељено оспоравање ради оспоравања. Посебно је важно нагласити да је он увек поштовао разноликост нација и вера у Суботици и да је наступао са позиција толеранције и уважавања, о чему сведоче и многи његови пријатељи међу мањинским народима који живе у Суботици.“
Градоначелник је даље истакао велико родољубље преминулог, нарочито његову подршку избеглим и расељеним Србима, прешавши потом на улогу и значај Гојка Радића за оснивање и деловање Српске напредне странке. Он је подсетио да је преминули био један од оснивача СНС 2008. године, да је од оснивања странке до данас био члан Председништва, а једно време и потпредседник Главног одбора. Говорећи даље о задужбинарству Гојка Радића и признањима која је стекао, градоначелник Бакић је, између осталог рекао:
„Осим политике знам да је Гојку посебно била важна подршка коју је пружао Српској Православној Цркви, нарочито у свом Палићу, где је живео. Његову помоћ и задужбинарство у градњи нових и обнови старих храмова, као и многобројна кумства на храмовним славама, наша Црква наградила је Орденом Светог Саве II степена, којим га је одликовао Епископ бачки Иринеј, на Крстовдан 2020. године, на литургији где сам и ја био присутан. Видно је било тај дан колико је наш Гојко био срећан и поносан. Колико му је значило то признање и та велика почаст. Уз одликовање које му је доделила Црква, од једнаке важности му је била и Медаља заслуга за народ, којом га је одликовао председник Републике Српске Милорад Додик, 9. јануара 2018. године.“


Градоначелник је изразио пуну подршку њега лично и чланства Српске напредне странке породици Радић, нагласивши колико је преминули налазио радости и поноса као супруг, отац и деда. Изражавајући најдубље саучешће породици, родбини и пријатељима Гојка Радића, као и свим
члановима Српске напредне странке, градоначелник Бакић је нагласио да је уверен да ће Суботица памтити живот и рад Гојка Радића по добру које је чинио своме граду и свим његовим грађанима.