Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

За четвртак најављена осма седница Скупштине града Суботице

31.03.2021.

Председник Скупштине града Суботице Др Балинт Пастор најавио је на данашњој конференцији за медије осму седницу градског парламента за четвртак, 1. април у 09:00 часова, у Великој већници Градске куће.

14179_1.jpg 

Председник скупштине је упознао представнике медија са дневним редом, који се састоји од 28 тачака, од којих је као посебно значајне издвојио утврђивање предлога Одлуке о изменама Статута града, разрешење одређених одборника и именовање нових, именовање новог члана Градског већа, предлоге израде урбанистичке планске документације и покретање процедуре расписивања конкурса за директоре неких значајних предузећа и установа.

14179_2.jpg

Председник Скупштине је рекао да се наставља посао који је започет на претходној, седмој седници када је именована комисија која је требала да изради конкретан текст Одлуке о измени статута. Ради се о увођењу буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији Града Суботице. Комисија је одрадила свој посао, израдила је предлог одлуке који је подржало и Градско веће, и сада Скупштина као надлежно тело треба да утврди текст предлога одлуке, а након тога ће се одржати јавна расправа у трајању од 15 дана током које ће сви заинтересовани грађани моћи уложити своје писмене примедбе у вези са предложеним измена Статута. Почетак јавне расправе ће бити наредног петка. Након јавне расправе текст одлуке се поново враћа на седницу Скупштине града.
Надаље је навео да ће се покренути и поступци израде неколико планова генералне и детаљне регулације које се односе на насеља Келебија и Чантавир, на бањски комплекс на Палићу и на поједине делове Суботице. Јавно предузеће ће имати рок од 8, 10 и 12 месеци за израду планова након чега ће се организовати јавни увид и јавна расправа.

14179_3.jpg

Председник Пастор је саопштио да се такође покреће и поступак за избор директора појединих јавних предузећа што треба да се започне пола године пре истека мандата директорима. То су јавна предузећа, Суботица Гас, Водовод и канализација, Палић-Лудош и ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање.
Он је истакао да се усваја и програм пољопривредног и руралног развоја Града чиме ће се створити услови за расписивање конкурса пољопривредним произвођачима и удружењима из области пољопривреде за доделу субвенција у висини од 7 милиона динара.
Осим тога, мандате ће добити и двоје нових одборника, то су Неда Тешовић и Милорад Милојевић, обоје са листе Александар Вучић – За нашу децу. Разлог томе је што је један наш одборник, Гојко Радић на жалост преминуо, а Бојан Шоралов је прешао на другу дужност која је неспојива са функцијом одборника и због тога је поднео оставку. Поред тога, тајним гласањем ће се бирати нова чланица Градског већа за област образовања и културе. Предлог градоначелника је Миланка Костић, а разлог томе је што је Милош Николић поднео оставку на ту функцију.