Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник представио пакет подршке угоститељима

08.04.2021.

На данашњој конференцији за медије градоначелник Суботице Стеван Бакић представио је јавности Пакет мера помоћи суботичким привредницима који обављају угоститељску делатност и друге делатности којима је Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 и Наредбом о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације у одређеном временском трајању забрањиван рад, односно ограничавано радно време. Конференцији су присуствовали и заменик градоначелника Имре Керн, помоћница градоначелника Загорка Панић и начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик.

Градоначелник Бакић је нагласио да је Град Суботица посвећен олакшавању пословања у пандемијским условима и да је приоритет очување свих радних места у угоститељском и другим секторима, што је локална самоуправа поставила и као својеврстан услов за подршку послодавцима из тих области, током разговора који су вођени са њима. Још пре првих консултација са угоститељима донета је посебна мера умањења износа закупнине за градске пословне просторе од 50% за месец март, која је усвојена на прошлом Градском већу и која је усмерена на закупце којима је, због мера кризног штаба, у било ком тренутку забрањен рад током тог месеца.

Управо та мера умањења закупнине од 50% биће, кроз нови пакет, настављена и у априлу, мају и јуну месецу, за исти круг закупаца који је дефинисан у марту, без обзира да ли ће у посматраном периоду долазити до забране, ограничења или рада у посебном режиму.

Нова мера у актуелном пакету подршке је и ослобађање од плаћања 100% накнаде за коришћење простора на јавној површини у пословне сврхе – летње баште и терасе за период април, мај 2021. године, а за период јун, јул, август 2021. године ослобађање 50% ове накнаде. Такође је предвиђено и умањење накнаде за заштиту и унапређење животне средине и комуналне таксе за истицање фирме на пословном простору од 50% за период април, мај, јун текуће године.

Наведене олакшице би обухватиле све угоститеље са територије Града, укључујући и територију насељеног места Палић, на којем управљање просторима на јавној површини обавља предузеће „Парк Палић“ ДОО. – закључио је градоначелник, додавши да ће ове мере оквирно умањити буџет Града за око десет милиона динара али да је то оправдано у циљу да не буде отказан ни један уговор о раду у угроженим делатностима. О томе је, како је навео, постигнут пун консензус у оквиру градске власти. Градоначелник је обавестио медије да је један мањи део пословних простора које користе суботички угоститељи, по закону у јавној својини Републике Србије, те да ће се Град обратити Републичкој дирекцији за имовину са молбом да се и тим закупцима одобре истоветне мере подршке. Он је завршио обраћање истакавши да сматра како је Град Суботица међу ретким локалним самоуправама која у овом тренутку чини оно највише могуће да пружи подршку угоститељима и другим услужним делатностима и подели са њима терет тешких околности пословања. Након истека периода за који је донет пакет мера, поново ће се сагледати ситуација и обавити састанци са представницима угоститеља, ради разматрања потребе за новим интервенцијама са стране Града.

Заменик градоначелника Имре Керн потврдио је да постоји пуна сагласност свих чинилаца градске власти по овом питању, та да је градска Комисија за пословне просторе и до сада гледала да максимално излази у сусрет захтевима које су закупци подносили за олакшавање регулисања обавеза у конкретним оправданим случајевима. Он је истакао да је заиста значајно да се поред здравља, очувају и радна места у приватном сектору, те да ће и суботичка јавна и јавно-комунална предузећа са којима је имао контакт дати свој допринос да се изађе у сусрет по појединачним захтевима и у складу са њиховом методологијом омогуће наплату својих услуга на одложено.

На крају конференције градоначелник Бакић је још једном позвао Суботичане, нарочито запослене у великим страним компанијама, као и домаћим производним капацитетима, да се вакцинишу и тиме ураде најбољу ствар за своје здравље али и учине један чин патриотизма, јер је добио информације да пословање у тим важним суботичким привредним капацитетима трпи због повећаног броја заражених.