Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Потписан уговор о сарaдњи са хуманитарно еколошком организацијом „Чепом до осмеха“

16.04.2021.

На данашњој конференцији за медије најављен је почетак  пословно техничке сарадње града Суботице и Хуманитарно еколошке организације „Чепом до осмеха“ и промовисање  заједничких активности, а на основу Уговора који је градоначелник Стеван Бакић  потписао у име града са овом хуманитарном организацијом.  Циљ ове сарадње је побољшања положаја особа са инвалидитетом, али  и заштите животне средине.

Реч је о акцији која је еколошког и хуманитарног карактера, јер се од средстава добијених од прикупљених пластичних чепова који се откупљују за рециклажу, помаже деци са инвалидитетом или неком сметњом у развоју куповином помагала неопходних у образовно-школском процесу, а убудуће ће, сходно уговору, кутије за прикупљање чепова бити постављене и у просторијама градске управе.

Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности нагласила је да Град Суботица, не само овом акцијом него и кроз многобројне друге акције али и издвајања из градског буџета, помаже  у области социјалне заштите  кроз подршку  особама са инвалидитетом. Са друге стране, рекла је Јасмина Стевановић, многим активностима подупиремо развој еколошке свести и заштиту животне средине, и идемо у корак са настојањима надлежних републичких институција да у овој области значајно помери границе.  

- Врло је важна чињеница да поред свакодневне борбе са којом се сусрећемо последњих годину дана услед епидемије корона вирусом, не само да нисмо заборавили хуману страну живота и нисмо заборавили да будемо људи, него је тај осећај хуманости и емпатије још израженији. И оно што је можда најважније, кроз добре примере учимо и најмлађе  које су основне животне вредности – рекла је Стевановић

Она је позвала све грађане да се прикључе и буду део ове акције и подсетила да ову акцију подржавају бројне институције и компаније у Суботици.

_Своју  хуманист годинама уназад показују својим учешћем у овој акцији наши вртићи, школе, факултети,  предузетници, компаније, јавне установе али и појединци. Организовањем овакве манифестације желимо да пошаљемо поруку да се деца са сметњама у развоју на овај начин укључују као равноправни члан друштва, а њихове потребе престају да буду само њихова брига јер су брига свих нас, нагласила је Јасмина Стевановић.

Председница организације „Чепом до осмеха“ Вања Петковић захвалила се градоначелнику и представницима града на подршци која им, како је истакла, много значи.

„Велика нам је подршка када уз нас стане градоначелник и представник града како бисмо озбиљније приступили свему,  имали снаге да наставимо даље и помогнемо што већем броју деце, рекла је Вања Петковић.

Хуманитарно еколошка организација "Чепом до осмеха" годинама уназад спроводи кампању на нивоу целе Србије  чији је циљ ширење свести о солидарности и емпатији, првенствено према деци са инвалидитетом.

 „ Од оснивања прикупили смо преко 500 тона пластичних чепова и тиме обезбедили помоћ за 55 малишана широм Србије. Желимо да покренемо што већи број грађана, да учествују у акцији и дају свој допринос, да се осећају корисно и да  укључивањем у ову акцију унапреде себе  и друштво, нашу животну средину, а да крајњи корисници као што су деца са сметњама у развоју добију своје помагало које им заиста олакшава  живот, свакодневицу од  дана добијања свог помагала које потражују, објаснила је Вања Петковић.

Координатор Организације Теа Скеннџић најавила је да ће 56. помагало, тастатура са Брајевом азбуком ускоро стићи до детета у Панчеву као и нови конкурс који би требао да буде отворен за месец дана.