Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Град Суботица обележио осамдесету годишњицу почетка фашистичке окупације 1941.

17.04.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић, присуствовао је у суботу, 17. априла, на Православном гробљу у Дудовој шуми, помену келебијским Србима, који су убијени у априлу 1941. године, након што су Суботицу окупирале фашистичке снаге Миклоша Хортија. Том приликом, градоначелник Бакић је положио венац на споменик страдалима, а након одавања почасти, он је присуствовао парастосу који је служило свештенство Епархије бачке.

У свом обраћању окупљенима, међу којима је био велики број потомака страдалих, градоначелник Бакић је посебно истакао:

„На овом месту, почива двадесет и двоје људи, домаћина са Келебије. Неки од њих убијени су заједно са својим синовима, а најмлађа жртва имала је само седамнаест година. Неке породице су угашене овим злочином, а све то је предуго прекривао заборав.

Град Суботица овим поменом обележава осамдесету годишњицу почетка окупације у Другом светском рату, периода највећег зла у историји овог простора. Зла које се никада не сме заборавити и које се увек мора изнова осудити, да се не би више никада поновило.

Правда је стигла већину подстрекача, налогодаваца и извршилаца страшних злочина у окупираној Бачкој. Злочинце осуђујемо и њихова имена предајемо вечној срамоти, а данас се сећамо и оних који нису убијали и пљачкали своје комшије, већ су их бранили ризикујући сопствени живот, попут Антала Киша из Новог Жедника или Јаноша Цурновича из Вишњевца.

На таквим примерима и на личностима попут Ендреа Бајчи-Жилинског и Пала Телекија, данас градимо најбоље односе Србије и Мађарске. Сећајући се сваке жртве и осуђујући сваког злочинца, из трагичне прошлости од пре осамдесет година, извлачимо поуке да је важно да у будућност идемо заједно, као пријатељи и сарадници, на корист оба народа.“

Споменик убијеним келебијским Србима подигли су њихови потомци, након рата, када су жртве идентификоване и достојно сахрањене. Поводом обележавања осамдесет година од злочина из 1941. споменик и његово непосредно окружење уредило је Удружење Срба Суботице „Арсеније Чарнојевић“ које је било и домаћин комеморативне свечаности. На помену је, осим градоначелника Стевана Бакића, почаст жртвама полагањем венца одао и начелник Севернобачког округа Бојан Шоралов, као и Управни одбор поменутог удружења. Парастосу су присуствовали и чланови Градског већа Срђан Самарџић и Илија Ђукановић, шеф кабинета градоначелника Сава Стамболић, секретар Секретаријата за општу управу и заједничке послове Градске управе Петар Пантелинац и управник Музеја присаједињења из Новог Сада, некадашњи директор Историјског архива Суботица Зоран Вељановић.