Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Регионална депонија пионир у успостављању експерименталних засада енергетске врбе

28.04.2021.

Председник Скупштине града и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије др Балинт Пастор (dr. Pásztor Bálint) са сарадницма обишао је данас Регионалну депонију д.о.о. Суботица како би се упознао са еколошким активностима које се односе на искоришћавање секундарних алтернативних сировина у енергетске сврхе. Уз констатацију да заштита животне средине добија све више на значају, Пастор је, том приликом, изразио задовољство што ће Суботичани захваљујући једној америчкој фирми и подршци међународних организација бити пионир у успостављању експерименталних засада брзорастуће енергетске врбе и вишегодишње биљке арундо које се користе за производњу биомасе.

 14250_1.jpg

„Муљ који излази из Пречистача отпадних вода се третира и компостира. Биомаса која потиче од овог дрвећа које врло брзо расте ће се мешати са муљем из Пречистача и тај муљ ће бити могуће употребити за третирање неких дивљих депонија, којих још увек има. Овде не причамо само о Суботици, јер Регионална депонија покрива територију седам локалних самоуправа, значи града Суботице и још шест других општина на територији северне Војводине. Овако добијени компостирани муљ ће, дакле, бити могуће  употребити за санирање ранијих, досадашњих, а и дивљих депонија. То је једна од суштина ове приче о којој се данас ради“, истакао је Балинт Пастор.

Регионална депонија д.о.о. Суботица, подсетио је, нашла је место и у експозеу председнице Владе Ане Брнабић, када је бирана Влада Републике Србије.

 14250_2.jpg

„И Република ће у великој мери помоћи рад Регионалне депоније у будућности, као и суботичка локална самоуправа“, нагласио је др Балинт Пастор.

Вршилац дужности директора Регионалне депоније доо Суботица, др Глигор Гелер, рекао је, између осталог, да је Регионална депонија прва која користи ту врсту технике заштите животне средине.

Регионална депонија у сарадњи са компанијом „E3 International“ је у фази успостављања пилот пројекта током којег ће се на површини од једног хектара засадити 14.000 брзорастућих енергетских врба. Засад се ради на земљишту Регионалне депоније, које се налази између пута и компостилишта, које је иначе девастирана жута земља али погодна за ову врсту садница. Брзорастуће енергетеке врбе, иначе, имају вишеструку функцију: прочишћавају и врше детоксикацију тла, упијају вишак воде, имају улогу ветрозаштитног појаса и врло су значајне за животну средину, јер производе велике количине кисеоника.

14250_3.jpg

Регионалну депонију обишли су и заменик градоначелника Имре Керн, чланови Градског већа Чила Голи, Хајналка Богнар Пастор и Харгита Ерчи и председник Скупштине Регионалне депоније д.о.о. Суботица Марија Керн Шоља.