Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана седница Социјално-економског савета Града Суботице

29.04.2021.

У Плавој сали Градске куће данас је одржана седница Социјално-економског савета (СЕС) Града Суботице на чијем дневном реду је, поред Усвајања записника са седнице одржане 29. октобра 2020. године, било још пет тачака: Информација о новим конкурсима Покрајинског секретаријата за привреду и туризам; Безбедност и здравље на раду – Светски дан безбедности и здравља на раду; Извештај о раду СЕС за 2020. годину и прво тромесечје 2021. године; Извештај о финансијском пословању СЕС за 2020. са Извештајем о реализацији средстава додељених по конкурсу АП Војводине и Утврђивање задатака СЕС за 2021. – Програм рада за 2021. годину. Након заседања, којем је присуствовао и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, одржана је прес-конференција у Медија-центру Градске куће.

 14259_1.jpg

Иванишевић је, том приликом, изјавио да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам 5. маја расписати конкурсе укупне вредности 42 милиона динара за ново запошљавање и самозапошљавање и за јавне радове.

„Послодавци који желе да запосле раднике или људи који намеравају да започну сопствени бизнис могу да рачунају на износ од 250.000 динара по запосленом, односно 270.000 динара уколико се ради о запошљавању или новом запошљавању особа са инвалидитетом.  Термин и износи потпуно су усаглашени са Акционим планом који је усвојила Покрајинска влада и са јавним позивима које је расписала Национална служба за запошљавање. На последњем заседању Скупштине АП Војводине усвојен је предлог Покрајинске владе о поновном успостављању знака – Најбољи из Војводине. За све оне који желе да аплицирају за ту робну марку конкурс ће бити расписан 28. маја. Поред произвођача, на овај конкурс моћи ће да аплицирају и пружаоци услуга у области туризма, као и у области манифестација које су карактеристичне за подручје АП Војводине“, најавио је Ненад Иванишевић.

14259_2.jpg

Према његовим речима, по окончању ових конкурса за очекивати је расписивање конкурса у области женског предузетништва и старих, односно традиционалних заната.

Председавајући Социјално-економског савета, Иштван Хуђи, казао је, поред осталог, да је с обзиром на то да је јуче био Светски дан безбедности и здравља на раду заседање у великој мери било посвећено овој теми, јер сви релевантни чиниоци, како је рекао, морају да воде рачуна о условима рада.

14259_6.jpg

„Само безбедан радник може да допринесе бољитку целог нашег друштва. Током прошле године било је 30 тежих повреда на раду, од чега на грађевини три радника. Током ове године повређена су два радника на грађевини, а затечено је 19 радника на грађевинском објекту који нису имали адекватну опрему. Повреде су неки пут до послодавца, неки пут до радника, али у сваком случају важно је радити на томе да их што мање буде“, сматра Иштван Хуђи.

Поздрављајући представнике медија у име Града Суботице, градоначелника Стевана Бакића и своје име, члан Градског већа задужен за област привреде Срђан Самарџић рекао је, између осталог, да је глобални изазов кроз који као друштво пролазимо наметнуо и неке од тема данашњег састанка Социјално-економског савета.  

„Циљ локалне самоуправе је заштита здравља наших суграђана, али и ублажавање последица по привреду и нашу друштвену заједницу уопште, у оквиру наших надлежности као Града. Циљ је, дакле, заштита здравља наших суграђана и очување радних места и виталности привреде“, истакао је Самарџић.

14259_4.jpg

Подсетио је да је почетком априла усвојен сет мера које је донело Градско веће.

„Сет мера које је донело Градско веће садржи олакшице угоститељима и другим делатницима који су Уредбом Кризног штаба имали забрану рада или су радили са ограниченим радним временом. Мере се односе на закупнину локала у јавном власништву, закуп јавне површине за баште и терасе и накнаду за заштиту и унапређење животне средине“, навео је Самарџић и додао да је суботичка привреда показала завидан степен отпорности на овај изазов, као и снагу и висок степен друштвене одговорности.

14259_5.jpg